Óriási felhatalmazást kapott Boris Johnson a Brexit megvalósítására

Téma: 

A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson a csaknem végleges pénteki adatok szerint. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor több mint nyolc évtizede nem tapasztalt súlyú vereséget szenvedett. Johnson földcsuszamlás szerű győzelme nyomán az Egyesült Királyság nagy valószínűséggel elhagyja az Európai Uniót január 31-én.

 

A 650 egyéni választókerület közül péntek délelőttig 648-ból érkeztek be a végleges választási eredmények, és ennek alapján a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok legalább 363 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban.

Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt 47 fővel növelte parlamenti frakciójának létszámát, és várhatóan 78 fős többségben lesz az összes többi párt alsóházi frakciójának együttes létszámához képest.

 

A konzervatívok az 1987-es választások óta nem értek el ilyen jó eredményt.

Az akkori választás után Margaret Thatcher 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

Óriási felhatalmazás

A választási eredmény történelmi győzelem a konzervatívok és történelmi vereség a Munkáspárt számára, egyben óriási felhatalmazást ad Boris Johnson miniszterelnöknek a Brexit megvalósítására – közölte az Alapjogokért Központ vezető elemzője az M1-en.

 

Pócza István hangsúlyozta, hogy a Brexittel kapcsolatos munka a kilépéssel nem ér véget, hiszen az Egyesült Királyságnak a következő időszakban kétoldalú kereskedelmi egyezményeket kell kötni a partnerországokkal, köztük az Egyesült Államokkal.

Még karácsony előtt lépnek

Boris Johnson péntek hajnalban úgy nyilatkozott, hogy a felhatalmazás nemcsak a Brexit végigvitelére szól, hanem az ország egyesítésére és a brit nép érdekében meghozandó elsődleges fontosságú feladatok végrehajtására.Megismételte azt a korábban többször is hangoztatott álláspontját, hogy ő nem akart volna decemberre választást kiírni.

Hozzátette ugyanakkor:

a csütörtöki választás történelmi jelentőségű lett,

megteremtve a lehetőséget arra, hogy az új kormány teljesítse a brit nép demokratikusan kifejezésre juttatott akaratát. A kormányfő ezzel a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazásra utalt, amelyen a többség a kilépésére voksolt.

 

Johnson már a választás előtt bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás. Az egyezményt a konzervatív kormány – amely az előző, 2017-es választások óta kisebbségben kormányzott – eddig nem tudta ratifikáltatni a parlamentben.

A Downing Street szóvivője péntek hajnalban közölte, hogy

a kormány jövő pénteken terjeszti ismét az alsóház elé

második olvasatban a Brexit-megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

Távozik Corbyn

A vereség után Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője bejelentette, hogy a következő választások idején már nem ő vezeti a pártot, bár azt nem közölte, hogy mikor távozik a Labour éléről. Úgy fogalmazott: szeretne mindaddig a posztján maradni, amíg a pártban lezajlik a történtek értékelési folyamata.

 

Corbyn szerint a Labour választási programja népszerű volt és reményt kínált, de a Brexit annyira sarkította a választási vitát, hogy teljesen felülírta a politikai nézetek normális ütköztetésének lehetőségét.

 

Kapcsolódó cikkeink

AP

Boris Johnson brit miniszterelnök közölte az Európai Unió vezetőivel, hogy a csütörtökön kezdődő kétnapos EU-csúcsértekezlet eredményeinek ismeretében dönt az Egyesült Királyság és az unió jövőbeni kapcsolatrendszerét érintő további brit lépésekről.

EPA/Jessica Taylor

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság átlépte „a Brexit célvonalát”, miután a parlament elfogadta a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő megállapodás törvénytervezetét.

2021. március 6., szombat, Leonóra,Inez