Orosz vadászgép fogott el egy amerikai felderítőgépet

Téma: 

Az Egyesült Államok tiltakozni készül amiatt, hogy egy orosz vadászgép a Balti-tenger fölött, nemzetközi légtérben kockázatos módon „fogott el” egy amerikai felderítő repülőgépet – közölte internetes kiadásában vasárnap a The Wall Street Journal (WSJ) és a CNN.

 

Az incidens április 7-én történt, de azt Washington csak az elmúlt napokban hozta nyilvánosan szóba. Az RC–135U típusú amerikai kémrepülőt Lengyelországtól északra, nemzetközi vizek fölött fogta be egy orosz SzU–27-es.

Mark Wright, a Pentagon szóvivője kijelentette: az amerikai gép személyzete szerint az orosz pilóta manőverei „veszélyesek és szakszerűtlenek voltak”, mivel nagy sebességgel mintegy hat méterre közelítette meg az RC–135-öst. Az eset miatt az amerikai védelmi tárca a megfelelő csatornákon keresztül tiltakozni fog.

A Szputnyik orosz állami hírügynökség Igor Konasenkov ezredest, az orosz védelmi minisztérium szóvivőjét idézte, aki szerint az amerikai gép lekapcsolt azonosító- és helyzetjelző berendezéssel (transzponderrel) közelített Oroszország határa felé, ezért az orosz pilótának többször is meg kellett közelítenie, hogy leolvashassa a lajstromszámát. A NATO Európai Parancsnoksága szerint hamis az az állítás, amely szerint a transzponder nem működött volna.

Steve Warren ezredes, az amerikai védelmi tárca szóvivője szombati közleményében azt állította, hogy „a nyugati irányban Európába kiterjedő orosz légi tevékenység természete egyre agresszívebbé válik”. A WSJ által megszólaltatott katonai elemzők szerint Oroszországot idegesíti a Lengyelország és Litvánia közé beékelődött kalinyingrádi terület fölötti, megnövelt nyugati megfigyelőtevékenység.

Egy évvel ezelőtt egy orosz harci repülőgép az Ohotszki-tenger fölött kevesebb mint 30 méterre közelített meg egy amerikai RC–135U típusú felderítőgépet. A Pentagon akkor tiltakozott Oroszországnál „az elmúlt évtizedek egyik legveszélyesebb közeli elrepülése miatt”.

Amerikai hivatalos személyek szerint az önmagában nem okoz problémát, ha az oroszok amerikai kémgépeket fognak el, mert az Egyesült Államok is a levegőbe emel harci gépeket, ha orosz repülők Alaszkánál vagy máshol amerikai terület felé közelítenek. Álláspontjuk szerint azonban az ilyen elfogásoknak szabványos eljárás keretében kell történniük az összeütközés elkerülése érdekében.

 

 

-mti-

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Darren Abate

Öt volt amerikai elnök fogott össze az Egyesült Államokat sújtó hurrikánok áldozatainak megsegítésére, a csütörtök este útjára indított, One America Appeal (Egy Amerika Felhívás) elnevezésű kezdeményezést George H. W. Bush elnök irodája tette közzé.

Egy orosz harci repülőgép befogott egy amerikai felderítőgépet, amely megközelítette az orosz partokat - közölték amerikai illetékesek és az orosz védelmi minisztérium.

 

Az orosz haderőnek sikerül kijátszania az amerikai lehallgatást

Noha az amerikai kémműholdak februárban megfigyelték az ukrán határ közelében végrehajtott orosz csapatmozgásokat, az elemzőket meglepte a Krím elfoglalása, mert nem sikerült elfogni olyan kommunikációt, amelyben az orosz vezetők, parancsnokok vagy katonák szóba...

 AP PHOTO IVAN SEKRETAREV

Az amerikai védelmi miniszter szerint növekszik a veszélye annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

 

2019. augusztus 19., hétfő, Huba