Oroszországot teszi felelőssé a maláj gép lelövéséért egy jelentés

Téma: 

Oroszország a felelős a 2014 júliusában lelőtt maláj utasszállító lelövéséért - állítja egy több mint két évvel a tragédia után, kedden kiadott holland vizsgálati jelentés. Az oroszok az ukránokra mutogatnak.

Oroszbarát ukrán területéről lőtték ki a 2014 júliusában lezuhant maláj gépet, melyen 298 civil vesztette életét – írja a holland, ausztrál, maláj, ukrán és belga összetételű vizsgálóbizottság jelentésére hivatkozva a Guardian.

MTI/EPA/Jerry Lampen

Az egyik áldozat hozzátartozója nyilatkozta a holland média számára, hogy a nyomozók megállapítása szerint az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló kelet-ukrajnai területről lőtték ki a rakétát. Robby Oehlers, a repülőgépen utazó Daisy nagybátyja elmondta: a nemzetközi nyomozócsoport megállapította, hogy a rakéta nem sokkal a támadás előtt érkezett Kelet-Ukrajnába Oroszországból, ahová a Boeing 777-es lelövése után a kilövőállást vissza is vitték.

A nyomozók 100 gyanúsítottat azonosítottak a vizsgálat során, de az még nem tisztázott, hogy a lázadók parancsra hajtották-e végre a támadást vagy önállóan cselekedtek.

Thomas Aling, a holland rendőrség szóvivője elmondta, hogy a vizsgálatot végző irodák véleménye eltér a tekintetben, hogy a rendelkezésre álló bizonyítékok elégségesek-e bűnügyi eljárás megkezdéséhez, amelynek helyéről és időpontjáról később születik döntés.

Bizonyítékok az oroszok ellen

A helyszíni beszámolókra és műholdas felvételekre alapozott dokumentum egyebek mellett megállapítja, hogy a Malaysian Airlines MH17-es járatának katasztrófáját egy orosz gyártású Buk rakéta okozta, amelyet az akkor már oroszbarát szakadárok kezén lévő ukrán területről, egészen pontosan Snyizne (Snizhne) város közeléből lőtték ki.

A rakétarendszer eredetileg az 53. orosz légvédelmi osztaghoz tartozott, akik Oroszországban a kilövés helyszínétől jó ötszáz kilométerre fekvő oroszországi Kurszknál állomásoztak. A rakétát 2014 júliusában, nem sokkal a katasztrófa előtt csempészték át az orosz-ukrán határon a donyecki területre.

A jelentés szerint az oroszok azt hitték, hogy ukrán katonai teherszállító repülővel van dolguk, ezért lőtték ki. A légvédelmi üteget a kilövés másnapján rögtön visszacsempészték Oroszországba.

Oroszország saját műholdas felvétellel válaszolt a vádakra. Ezeken az látható, hogy a gépet valójában ukrán területről lőtték ki.

2014. július 17-én, a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépének pilótafülkéje mellett egy rakéta robbant tíz kilométeres magasságban Kelet-Ukrajna felett. Fémrészecskék ezrei fúrták át a Boeinget, amely a levegőben darabokra tört és lezuhant. A fedélzetén tartózkodó 298 ember meghalt.

Moszkva visszautasította a jelentést

A katasztrófák vizsgálatában illetékes holland hatóság (biztonsági tanács) már októberben megállapította, hogy a repülőgépet egy földi telepítésű, BUK típusú légelhárító rakéta semmisítette meg, amelyet feltételezhetően a szakadárok területéről indítottak. Moszkva ezt a vizsgálatot – bár orosz szakértők is részt vettek benne – nem tartotta objektívnek és visszautasította.

Az orosz elnöki szóvivő, Dmitrij Peszkov a jelentésre reagálva óva intett attól, hogy anélkül vonjanak le következtetéseket, hogy megvizsgálták volna a legutóbbi, az orosz hadsereg által legutóbb közzétett információkat.

Ezek az adatok a repülőgép-szerencsétlenség bekövetkezésének idején rögzített, a kelet-ukrajnai felkelők által ellenőrzött területek légteréről készült radaradatok – tette hozzá Peszkov, hangsúlyozva: ezekből egyértelműen az derül ki, hogy nem voltak rakéták a levegőben.

Az orosz védelmi minisztérium korábban közölte, hogy megszerezték a szerencsétlenség bekövetkeztekör rögzített első radarinformációkat.

Perszkov azt hangsúlyozta, hogy ki kell vizsgálni a bizottság teljes jelentését, hogy mennyire pontosan is folytatták le a vizsgálatot. Ezután lehet csak beszélni az eredményekről és azok hitelességéről – tette hozzá.

Az orosz külügyminisztérium jóval élesebben bírálta a vizsgálat eredményét. Marija Zaharova külügyi szóvivő kijelentette: a holland vezetésű nyomozás elfogult és politikailag motivált volt.

“Önkényesen kijelölni a felelősöket, majd kitalálni a kívánt eredményeket; ez vált a normává nyugati kollégáinknál” – hangoztatta Zaharova.

Hozzátette: a vizsgálat figyelmen kívül hagy kétségbevonhatatlan bizonyítékokat, amelyeket az orosz fél nyújtott, ráadásul annak ellenére, hogy Oroszország az egyetlen érintett, amely megbízható információkat küld a bizottságnak. Zaharova szerint Moszkvát szinte kizárták a nyomozásból, míg Ukrajnát teljes értékű tagjává tették, ezzel pedig lehetőséget nyújtva az ukránoknak, hogy bizonyítékokat hamisítsanak.

Az ukrán külügyminisztérium közölte, a jelentése véget vet annak, hogy Oroszország ezentúl is elferdített vagy kitalált információkat terjesszen a tragédiáról, valamint tovább próbálkozzon a nyomozásban részt vevők lejáratásával.

 A szakadár Donyecki Népköztársaság sem ért egyet a vizsgálat következtetéseivel 

Az önkényesen kikiáltott kelet-ukrajnai Donyecki Népköztársaság parancsnokhelyettese, Eduard Baszurin szerint a jelentés szándékosan zsákutcába viszi a nyomozást. Baszurin szavai szerint a légi baleset után az Egyesült Államok bejelentette: olyan műholdas felvételekkel rendelkezik, amelyek bizonyítják, hogy a Boeing lezuhanását okozó rakétát szakadár ellenőrzésű területről lőtték ki. “Eltel két év, de ilyen felvételt még senki sem látott” – tette hozzá a szakadár vezető.

Forrás: hirado.hu, Guardian

Kép: MTI/EPA/Jerry Lampen

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

A kormány nem engedi elveszni az elmúlt tíz év eredményeit, és azért támogatja a munkahelyteremtő vállalkozásokat, mert Magyarországot a magyar emberek munkája teszi sikeressé – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Környén, ahol a Transintertop Kft.-nek...

MTI Fotó Máthé Zoltán

Amikor az állam forrást ad egy egyházi intézmény építésére vagy fenntartására, akkor a pénzt a legjobb helyre teszi – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Budapest XXII.

2020. december 3., csütörtök, Ferenc