Oscar-jelölt a Saul fia

Téma: 

Bekerült a legjobb öt közé a Saul fia az Oscar jelölésen - ezt délután jelentették be Los Angelesben. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában esélyes a díjra Nemes Jeles László filmje. 34 év után lett újra magyar film esélyes az Oscarra. Utoljára 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása nyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat.Nemes Jeles Lászó, Saul fia című filmje is indul idén az Oscar-díjért a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A rangos elismerés jelöltjeit, magyar idő szerint csütörtök délután fél háromkor jelentették be Los Angelesben. A Golden Globe- és cannes-i nagydíjas holokausztdráma már 2015.december 18. óta várakozott az Oscar-díj előszobájában, hiszen már akkor lehetett tudni, hogy felkerült az esélyes művek kilenc alkotásra szűkített listájára. Idén Cheryl Boone Isaacs, az Oscar-díjakról döntő amerikai filmakadémia, hivatalos nevén az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke mellett John Krasinski színész, valamint két világhírű rendező, Ang Lee és Guillermo del Toro ismertették a jelöltek sorát. Az Oscar-díjakat 88. alkalommal osztják ki, a díjátadó gálát február 28-án tartják a hollywoodi Dolby Színházban.

MTI/AP/Invision/Chris PizzelloMagyar film eddig egy alkalommal, 1982-ben kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, Szabó István Mephisto című drámája a mai napig az egyetlen Oscar-díjas magyar játékfilm. Legutóbb 1989-ben jelöltek magyar filmet Oscar-díjra, Szabó István Hanussen című alkotását, ugyancsak a legjobb idegen nyelvű filmek között. A Saul fia többek között elnyerte a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíját, a napokban pedig Golden Globe-díjat kapott.A Saul fia több mint egy tucat díjat nyert már, köztük a cannes-i filmfesztiválon a zsűri Nagydíját, a napokban pedig Golden Globe-díjat kapott a legjobb idegen nyelvű alkotások között. A filmet az elmúlt időszakban számos tekintélyes amerikai filmes szervezet díjazta. A nagy presztízsű National Board of Review of Motion Pictures (NBR), a Los Angeles-i, a New York-i, a bostoni és a washingtoni filmkritikusok is az év legjobb külföldi filmjének szavazták meg Nemes Jeles László első mozifilmjét. A rendezőt az elsőfilmesek között díjára jelölte az amerikai rendezők céhe (DGA). A Laokoon Filmgroup gyártásában készült alkotás vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor, főszereplője Röhrig Géza. Nemes Jeles László filmjét Magyarországon már több mint százezren látták, és továbbra is megtekinthető a mozikban.Forrás: hirado.huKép: MTI/AP/Invision/Chris Pizzello

Kapcsolódó cikkeink

Magyarország a Tiszta szívvel című akcióvígjátékot nevezi a legjobb idegen nyelvű film kategóriában az Oscar-díjra - ismertette a Filmszakmai Döntőbizottság szerdai döntését a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

2019. december 7., szombat, Ambrus