Összecsapások voltak Rióban a láng érkezésekor

Téma: 
Összecsapások törtek ki a rendőrök és a tüntetők között Rio de Janeiróban, miközben az olimpiai láng megérkezett a brazil nagyvárosba, a 2016-os ötkarikás játékok helyszínére.
 
A rendőrség helyi idő szerint szerdán könnygázt, paprikasprayt és gumilövedéket vetett be a köveket dobáló tüntetőkkel szemben Duque de Caixas városrészben, amely mintegy 20 kilométerre fekszik az olimpiai falutól. A gumilövedékek megsebesítettek egy tízéves kislányt, akit kórházba szállítottak – jelentette honlapján az O Globo című brazíliai napilap.
 

A demonstrálók között nagy számban voltak diákok és egyetemi oktatók, akik az oktatás siralmas helyzete ellen tüntettek. Az elmaradt fizetések miatt néhány brazíliai egyetemen teljesen ellehetetlenült az oktatás.

A tiltakozó tömegből “El veled, Temer!” kiáltásokat is lehetett hallani. Michel Temer alelnökből lett Brazília ideiglenes elnöke, miután a költségvetés kozmetikázása miatt május elején egy bizalmatlansági eljárás keretében felfüggesztették Dilma Rousseff államfőt. Rousseff szerint alelnöke elárulta őt, és politikai ármány áldozata lett.

Eközben az olimpiai láng szerda este megérkezett Rióba. Az utolsó kilométereken számos híresség is viszi a fáklyát, szerdától péntekig több mint 600 brazil futhat majd vele az olimpia városán át vezető 90 kilométeres szakaszon.

A lángvivők csütörtökön a Copacabana strand mentén futnak, majd pénteken a Corcovado-hegy tetején álló Megváltó Krisztus-szobor és a város másik jelképének számító Cukorsüveg-hegy érintésével a tűz megérkezik a Maracana Stadionba.

Eddig csak elvétve zajlottak tüntetések a több mint 300 brazíliai települést érintő fáklyás futás útvonalán a mintegy 10,5 milliárd euróba (több mint 3000 milliárd forintba) kerülő XXXI. nyári olimpiai játékok ellen. A Riótól 170 kilométerre nyugatra fekvő Angra dos Reisben zajló demonstráció alatt rövid időre ki is aludt a láng.

Forrás: MTI, APA

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A TeSzedd! hulladékgyűjtő kampányban az idén Pest megyében és a fővárosban voltak a legaktívabbak az önkéntesek - mondta Búsi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornán....

Kevesebben voltak munka nélkül Borsodban júniusban, mint januárban, de még így is 19,2 százalékos a munkanélküliségi ráta a megyében. Encsen és Ózdon a legrosszabb a helyzet.

Londonban csak magyar szurkolók voltak

Több ezren, köztük szurkolók, barátok, hozzátartozók köszöntötték a Londonból hazatért magyar olimpikonokat hétfő délután a budapesti Syma csarnokban.

MTI/AP/Jürgen Schwarz

A Spiegel online kiadása úgy tudja, a német rendőrségnek vannak ilyen információi, egy német szociális munkás szerint pedig egymást értesítették a bevándorlók a kölni gyülekezőről.Változtat a bevándorlás-politikán Angela Merkel a kölni molesztálási botrány...

2019. augusztus 24., szombat, Bertalan