Összecsapások zajlottak a görög–török határon

Téma: 

Összecsapások zajlottak a görög–török szárazföldi határon szerdára virradóra, miután ötszáz fiatal migráns megpróbált ledönteni egy határkerítést, és bejutni Görögországba – közölte a görög rendőrség.

 

A határrendészet könnygázt vetett be a garázdálkodók ellen a kasztanieszi átkelőtől délre. A görög média szerint a török hatóságok könnygázzal és kőzáporral válaszoltak. Az összecsapások hajnali kettőkor kezdődtek, és körülbelül két órával később értek véget. Szemtanúk szerint a migránsok visszatértek egy rögtönzött táborba a határ török oldalán található Pazarkulében. A görög–török határon körülbelül kétezren táboroznak.

EPA

Migránsok tömege indult meg Görögország felé azt követően, hogy február végén Ankara bejelentette: a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban többször fenyegetőzött a határok megnyitásával.

Brüsszel és Ankara 2016. március 18-án arról állapodott meg, hogy Törökország feltartóztatja a migránsokat, és visszafogadja az Európai Uniótól azokat, akik illegálisan érkeztek valamelyik görög szigetre, a visszaküldöttekért cserébe az EU legálisan átvesz Ankarától szíriaiakat, mindezért pedig hatmilliárd euróval támogatja a törökországi menekültek ellátását. Az egyezmény aláírását követően jelentősen csökkent a Görögországba érkező migránsok száma.

Ankara február 28-án jelentette be, hogy a török hatóságok már nem tartóztatják fel azokat a migránsokat, akik Törökország területéről az Európai Unióba kívánnak menni. Görögország a lépésre válaszul megerősítette keleti határai védelmét, aminek következtében több mint tízezer migráns torlódott fel a két ország szárazföldi határa mentén.

Erdogan kedden videókonferenciát tartott Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Boris Johnson brit miniszterelnökkel, amelynek során a migrációs helyzetről is szó esett. A török vezető múlt hétfőn az Európai Unió főbb intézményeinek vezetőivel tárgyalt a Brüsszel és Ankara között 2016-ban létrejött menekültügyi megállapodás végrehajtásáról. A török elnök a belga fővárosból hazatérőben újságíróknak azt mondta, hogy a találkozón a kiegészítő finanszírozás lehetősége is szóba került.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Négy év után, augusztus 9-én újra megnyitják a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A termináljának kilátóteraszát. A terasz a tervek szerint csak a téli hónapokban zár be újra, augusztus 9. és 11. között ingyenesen látogatható lesz reggel 8 és 20 óra között.

Miskolc város területére 2012. október 17-ére három szervezet jelentett be a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényt.

Illusztráció

Magánokirat-hamisítás gyanúja miatt tett vádemelési javaslatot a Nemzeti Nyomozó Iroda több mint negyven állami földbérleti pályázat ügyében. A Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet területére megkötött szerződéseket vizsgálták - írja a kurir.hu.

Győri Enikő államtitkár 2013. szeptember 13-án a Külügyminisztériumban köszöntötte a Ménes-völgyi Tudásvető Alapítványi Általános Iskola 8. osztályát. Az osztály egyik tanulója nyerte tavasszal a Mi vagyunk Európa! program esszépályázatát.

2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert