Összedőlt épületek, ezernél több halott

Téma: 

A nepáli rendőrség adatai szerint meghaladta az 1100-at a szombaton bekövetkezett nagy erejű földrengés ismertté vált halálos áldozatainak száma az országban.

 
Egy rendőrségi szóvivő közölte, hogy a halottak száma 1170. Legalább 300-an a fővárosban, további 634 ember pedig a Katmandu-völgy más városaiban vesztette életét.  A 7,9-es erősségű földrengése károkat okozott a szomszédos Indiában, Bangladesben és Kínában is. Indiában 36, Kínában 12, Bangladesben pedig négy ember halt meg a földrengés következtében.
 
A világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten lavinát indított el a heves földmozgás: a csúcsra vezető déli mászóútvonalon, a Khumbu-gleccser és az alaptábor közötti részen söpört át a lavina. Egyes források szerint 18, más források szerint 10 hegymászó halt meg. Állampolgárságukat egyelőre nem tudni. Az alaptáborban mintegy ezer hegymászó gyűlt össze. Egy részét betemette a lavina, amely harminc sátrat lelapított. A környék tele van túrázókkal, de nem lehet felvenni velük a kapcsolatot - mondta egy turisztikai illetékes.
 
 
Katmanduban a pánikba esett lakosok az utcákra rohantak, miközben házak, falak, tornyok omlottak le körülöttük. A megsemmisült épületek között van a város egyik jelképe, egy híres torony, a kilencszintes Darahara, amelyet az 1800-as években (1832) építettek őrtoronynak, és az UNESCO által elismert műemlék. Majdnem teljesen összedőlt, csak egy csonk maradt belőle, és félő, hogy a romok alatt emberek vannak, mert turisták rendszeresen felkeresték kilátóhelyként. A mentés folyik.A televíziós felvételeken látni, hogy a megtelt kórházak körül, az utcákon is kezelik a sérülteket, az emberek pedig igyekszenek eltakarítani a romokat a mentők útjából. Néhol letakart holttestek is láthatók. Sokan nem mernek hazatérni, mert félnek, hogy az ő lakóházuk is összeomlik.
 
A rengés a hegyvidéki ország majdnem teljes területére kiterjedt, de a hírközlés megszakadása miatt vidékről még nem érkeztek átfogó jelentések. Az ország nagy részétől teljesen el vagyunk vágva - mondta a katasztrófaelhárítás egyik illetékese. Katmandu repülőterét pár órára lezárták, de már ismét működik. Az országban mintegy 300 ezer külföldi turista van. Nepálban 1934-ben volt hasonló erejű földrengés, amely 8500 embert ölt meg, és romba döntötte a Katmandu-völgy városait.
 
 
Az elszegényedett Nepál segítséget kért a világtól. Elsőként India reagált, amely egy katonai repülőgéppel három tonna ellátmányt és egy 40 fős mentőalakulatot indított útnak a Himalájába. Az Egyesült Államok is mentőket és egymillió dollár gyorssegélyt ígért. Kína 40 mentési szakembert és hat kutató kutyát küld Nepálba. Franciaország is jelezte, hogy kész segítséget nyújtani, amint megkapja Katmandu listáját az igényekről. A kormány válságstábot állított fel az övezetben tartózkodó francia állampolgárok megsegítésére. Az Európai Unió pénzügyi támogatást helyezett kilátásba, de még elemzi, hogy mennyit. Mentőket és orvosokat küld Izrael is, és egy tábori kórházat nyit Katmanduban.
 
-mti-

Kapcsolódó cikkeink

Tucatnyi sebesült és egy halott Ukrajnában

Egy ember meghalt és tucatnyian megsebesültek szerda este a kelet-ukrajnai Mariupol város belügyi laktanyájánál, amelyet álarcos oroszbarát aktivisták támadtak meg - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség.

 (MTI/AP/Ciaran Fahey)

A franciaországi Nizzában járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este. Legalább 84 áldozatról tudni, és hetvennél is több a sérült. A Külügy egy magyar sérültről tud. A támadó egy tunéziai származású, nizzai férfi, akit a rendőrök lelőttek.

MTI AP Thibault Camus

A rajtaütésben tíz ember megsebesült, közülük öten válságos állapotban vannak.

2020. november 30., hétfő, András,Andor