Összeöntötték a Magyarok Kenyeréhez gyűjtött búzát Kárpátalján

Téma: 

Ünnepélyes keretek közt jelképesen összeöntötték az idei Magyarok Kenyerének sütéséhez Kárpátalja magyarlakta településein gyűjtött búzát szombaton az ungvári járási Nagydobronyban.

Az ünnepséget megnyitó beszédében Őrhidi László, a gyűjtést szervező Pro Agricultura Carpathica Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Magyarok Kenyere Program keretében Kárpátalján idén harmadik alkalommal folytatott búzagyűjtés eredményeként 44 tonna terményt adtak össze a megye 109 településén. Hangsúlyozta, az összefogás erejét jelzi, hogy idén szinte mindegyik magyarlakta kárpátaljai település gazdálkodói hozzájárultak terményükkel a Magyarok Kenyeréhez. Hozzátette, hogy a Tisza forrásából vették a vizet, amellyel a Magyarok Kenyerét fogják dagasztani.

MTI Fotó Kálmándy Ferenc

A gyűjtésből Kárpátalján maradó búzát az egyházi fenntartású intézményeknek – gyermekotthonoknak, líceumoknak – adományozzák.

Őrhidi László köszönetet mondott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteinek és a kárpátaljai történelmi egyházaknak a búzagyűjtéshez nyújtott támogatásért.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője köszöntőjében különösen fontosnak nevezte a mostani – mint fogalmazott – zavaros időkben az olyan kezdeményezéseket, mint amilyen a Korinek László jogászprofesszor által elindított Magyarok Kenyere Program, amely a kárpát-medencei magyarságot összefogó jelképes eseménnyé vált. Szerinte ezt jól mutatja, hogy a Magyarok Kenyere Program a mindennapok szintjén tudatosult a kárpátaljai magyarság körében, ami nem véletlen, hiszen a kezdeményezés a munkát, annak eredményét és a jótékonykodást helyezi előtérbe. Kiemelte, a program erősíti a kárpátaljai magyarságban a nemzeti összetartozás érzését.

“Az, hogy a kárpátaljai magyarok ilyen nagy erővel álltak a Magyarok Kenyere Program mellé – hiszen a térség szinte mindegyik magyarlakta települése részt vett benne -, jól mutatja a kárpátaljai magyarság életképességét, ősei hagyományaihoz, örökségéhez való ragaszkodását” – fogalmazott.

A politikus rámutatott: az idei búzagyűjtés sikere is jelzi, hogy a kárpátaljai magyarok a jelenlegi nehéz helyzetben is bizakodnak a jövőben, hisznek a megmaradásban. A mostani összefogás eredményessége reményt ad a kárpátaljai magyarságnak a fennmaradásért vívott mindennapi küzdelméhez – emlékeztetett a KMKSZ elnöke.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Nufal Ibrahim

Változatlan a magyar külügyminisztérium álláspontja: kiállunk a kárpátaljai magyarok mellett, és nem hagyjuk, hogy a már meglévő, szerzett jogaikat elvegyék – reagált Szijjártó Péter miniszter közleményében ukrán politikusok szerdai megnyilatkozásaira.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Magyarország elvárja, hogy mindenki tartsa tiszteletben a magyarok döntését - szögezte le Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

2021. január 16., szombat, Gusztáv