Phenjan új utat keres, ha Washington továbbra is egyoldalú lépéseket követel

Téma: 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kijelentette kedden, hogy változatlanul elkötelezett a teljes atommentesítés mellett, azonban kénytelen lesz új utat keresni, ha az Egyesült Államok továbbra is egyoldalú lépések megtételét követeli Észak-Koreától.

Kim Dzsong Un hajlandó bármikor újabb találkozót tartani Donald Trumppal

Újévi televíziós üzenetében Kim azt mondta, gyorsabban haladhatnának előre az atommentesítés terén, ha az Egyesült Államok megtenné a megfelelő válaszlépéseket. Hozzátette, hogy hajlandó bármikor újabb találkozót tartani Donald Trump amerikai elnökkel olyan eredmények elérése érdekében, amelyeket a nemzetközi közösség üdvözölne.

EPA

Észak-Koreának azonban nem lesz más választása, mint új utat keresni szuverenitásuk védelmében, amennyiben az Egyesült Államok rosszul méri fel népük türelmét, rájuk erőltet valamit, fenntartva büntetőintézkedéseit és nyomásgyakorlását, anélkül, hogy betartaná a világ színe előtt tett ígéretét – mondta Kim Dzsong Un.

Tavaly júniusi szingapúri csúcstalálkozójukon Kim és Trump ígéretet tett, hogy együttműködik a Koreai-félsziget atommentesítése ügyében, továbbá tartós és stabil békét teremt a térségben, de azóta mindkét fél adós maradt ígéretei megvalósításával.

Phebnjan az 1950-53-as koreai háború hivatalos lezárását kérte Washingtontól

Phenjan az ellene életbe léptetett szankciók feloldását és az 1950-53-as koreai háború hivatalos lezárását kérte Washingtontól, cserébe az általa tett egyoldalú nukleáris leszerelési lépésekért. Ezek keretében felszámolta egyetlen ismert nukleáris kísérleti telepét és egy kulcsfontosságú rakétahajtómű-fejlesztő létesítményét.

Újévi üzenetében Kim Dzsong Un felszólította Dél-Koreát, hogy teljesen hagyjon fel az Egyesült Államokkal közösen tartott, hadászati fegyvereket felvonultató hadgyakorlataival, és kijelentette, hogy a Koreai-félsziget tartós békéjének rendjét többoldalú tárgyalásokon kell kialakítani.

„Most, hogy Észak- és Dél-Korea a béke és prosperitás útja mellett döntött, ragaszkodunk hozzá, hogy legyen vége a külső erők bevonásával tartott hadgyakorlatoknak, és a külső hadászati eszközök (…) telepítésének” – hangsúlyozta az észak-koreai rezsim vezetője.

Az amerikai-észak-koreai tárgyalások a nyáron jó irányba haladtak, Trump jó szándéka jeléül felfüggesztett egy augusztusi amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot is. Washington mindazonáltal nem enyhített a Phenjan elleni szankciókon, mi több, újabbakat hozott, és novemberben a Koreai-félsziget körüli, Dél-Koreával közös hadgyakorlatait is újraindította. A Phenjan valódi szándékait övező ködöt pedig szertefoszlatta a KCNA hírügynökség karácsony előtt kiadott, Washingtonnak címzett nyilatkozata, amelyben leszögezte: Észak-Korea sohasem fogja egyoldalúan feladni nukleáris fegyverzetét.

Forrás: MTI

Kép: EPA

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Észak-Korea csütörtökön külföldi újságírók jelenlétében leszerelte nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta – jelentették nemzetközi hírügynökségek.

A JÓ SZAKEMBEREKNEK KÖZTÜNK VAN A HELYE!

Az Irány Televízió országos médiában tapasztalatot szerzett, referenciával rendelkező
gyakorlott szerkesztőt,operatőrt és vágót keres!
Érd:info@iranytv.hu

A JÓ SZAKEMBEREKNEK KÖZTÜNK VAN A HELYE!

Az Irány Televízió országos médiában tapasztalatot szerzett, referenciával rendelkező

gyakorlott szerkesztőt,operatőrt és vágót keres!

2020. június 3., szerda, Klotild