Phenjan ultimátumot intézett Szöulhoz

Téma: 

Phenjan ultimátumot intézett Szöulhoz: ha nem bontja le a Gyémánt-hegységben lévő, dél-koreai vállalatok által épített idegenforgalmi létesítményeket – szállodákat, éttermeket és fürdőket –, akkor ezt megteszi Észak-Korea, majd maga létesít ott egy új turisztikai központot.

 

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség pénteki tájékoztatása szerint Phenjan négy napja, november 11-én intézte az ultimátumot Szöulhoz azzal az indoklással, hogy a szóban forgó idegenforgalmi létesítmények tíz éve elhagyatottan állnak, és nem gondozzák őket.

hirado.hu

„A világ legnevezetesebb üdülőhellyé fejlesztjük a Gyémánt-hegységet felelősségteljesen és saját belátásunk szerint, tulajdonosként a nemzetért és a jólétért” – áll a KCNA által ismertetett közleményben, amely szerint az erről szóló döntés már megszületett, és nincs vesztegetnivaló idő.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető október 23-án rendelte el a Dél-Korea által épített idegenforgalmi létesítmények lerombolását a Gyémánt-hegységben, miután odalátogatva lepusztultnak, a nemzeti jellegtől idegennek találta őket. Kim Dzsongun kikötötte azonban, hogy előtte egyeztetni kell Dél-Koreával.

A dél-koreai kormány és vállalatok tucatnyi idegenforgalmi létesítményt – szállodákat, éttermeket, fürdőket, koncerttermet és golfpályát – építettek a Gyémánt-hegységben, észak-koreai területen. Az ott lebonyolódó idegenforgalom a Korea-közi együttműködés jelképe volt.

Az utaztatások 1998-ban kezdődtek, de 2008-ban leálltak, miután egy észak-koreai őr agyonlőtt egy dél-koreai turistát. Phenjan két évre rá kisajátította dél-koreai létesítményeket.

A KCNA pénteki jelentésre reagálva a dél-koreai országegyesítési minisztérium jelezte, hogy Szöul közvetlen párbeszédre fog törekedni, hogy rendeződjék az üdülőhely sorsa. Arra szólította Phenjant, hogy pozitívan álljon hozzá a kérdéshez.

Forrás: MTI

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Ahn Jung Dzsun

Észak-Korea csütörtökön külföldi újságírók jelenlétében leszerelte nukleáris kísérleti telepét Punggje-riben, ahol hat kísérleti atomrobbantását korábban végrehajtotta – jelentették nemzetközi hírügynökségek.

MTI/AP/KCNA/KNS

Az észak-koreai kormányzat készen áll a szorosabb kapcsolattartásra az ENSZ-szel – közölte szombaton a kommunista ország állami médiája, miután véget ért a világszervezet politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettesének ötnapos látogatása.

hirado.hu

Phenjan erőteljes katonai válaszra számíthat, ha az Egyesült Államok vagy szövetségesei területét észak-koreai támadás éri - szögezte le James Mattis amerikai védelmi miniszter hétfőn, az eddigi legnagyobb erejű észak-koreai kísérleti atomrobbantás után.

2020. június 5., péntek, Fatime