Politikai természetű az Európai Bizottság babaváró támogatással kapcsolatos kifogása

Téma: 

Nyilvánosságra hozta a kormány azokat az összefoglaló jegyzőkönyveket, amelyek az Európai Bizottság kifogásait tartalmazzák a babaváró támogatással kapcsolatban. A dokumentumokból az látszik, hogy a magyar kormány február 27-e óta folyamatos tárgyalásokat folytat Brüsszellel, hogy mielőbb megkapja az előzetes jóváhagyást a fiatal családokat segítő tízmillió forintos programhoz. A családvédelmi akcióterv keretein belül július elsején indul a támogatás.

 

Az Európai Bizottság már hónapok óta támadja a fiatalok családalapítását segítő kedvezményes hitelt – írta meg a Magyar Nemzet. A lap kiemelte, a bizottság ugyanakkor hivatalosan cáfolja, hogy vizsgálat indult volna a babaváró támogatásról – közölte az M1 Híradója.

hirado.hu

A magyar kormány nyilvánosságra hozta a dokumentumokat

A magyar kormány kedden nyilvánosságra hozta a dokumentumokat, amelyek a február óta tartó tárgyalásokat dokumentálják. Az írásos feljegyzésekből egyértelműen kiderült, a brüsszeli testület a kezdetektől kifogásolja a babaváró támogatást. Sőt, azt is felvetette, hogy az unió versenybírósága július 1-je után – amikor elindul az új konstrukció, – hivatalos eljárást indíthat Magyarország ellen. A brüsszeli szervezet szerint csökkenteni kellene a 10 millió forintos hitel állami támogatásának és kezességvállalásának mértékét, a tervezett 100 helyett legfeljebb 80 százalékra. Ebben az esetben a Bizottság úgynevezett megerősítő levelet adna ki, ami lényegében azt jelenti, hogy elfogadja a kormány intézkedését. Szakértők ugyanakkor hozzáteszik: a bankok számára visszatartó tényező lehet a megerősítő levél hiánya, ami akár meg is akadályozhatja a program elindulását.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása szerint az egyik összefoglalóból az is kiderül, hogy a bizottság kitérő választ adott arra kérdésre, mit tenne, ha a magyar állam változtatások nélkül léptetné hatályba július elsejével a támogatást, de nem tartotta kizártnak, hogy hivatalos vizsgálati eljárást indítson.

Az Európai Bizottság bele akar avatkozni a kampányba

Az európai parlamenti választások kampányhajrájában egy ilyen jellegű visszakozás, és kötelezettségszegési eljárás kilátásba helyezése nem értékelhető másképp, minthogy az Európai Bizottság bele akar avatkozni a kampányba – jelentette ki Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég jogi szakértője a Kossuth Rádió A nap kérdése című műsorában.

Az is kijelenthető, hogy egy olyan programról van szó, amely más megoldást keres a demográfiai problémákra, mint amelyet Brüsszel javasol.

Magyarországon más elképzelések vannak, ahol babaváró támogatással, a csokkal és a falusi csokkal kívánják javítani a népességi adatokat – mondta el. Megjegyezte, ez az alternatíva Brüsszelben nem számít fő politikai iránynak.

Az időzítés politikai természetű

Tóth Erik, a Nézőpont Intézet elemzője is egyetértett azzal az állásfoglalással, hogy az Európai Bizottság időzítése egyértelműen politikai természetű. Arról van szó, hogy a bizottság versenypolitikai főigazgatósága nem hajlandó egy elismerő, igazoló levelet megküldeni a magyar kormány részére már február vége óta. Szerinte egész egyszerűen nem akarnak az üggyel foglalkozni, ez abból is látszik, hogy ennél kevésbé jelentős kérdésekben sokkal gyorsabb ügyintézést tanúsítottak.

Forrás: hirado.hu, MTI, Kossuth Rádió, M1

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Kovács Tamás

Szó sincs arról, hogy szögesdrótot húznának fel a szakaszon, bár erre az Európai Unió Bulgária és Törökország között adott engedélyt - mondta Rogán Antal.

 

A gyártásra vonatkozó engedélyezést kivéve növekednek a polgári célú pirotechnikai tevékenységek engedélyezésével kapcsolatos eljárások díjai.

MTI Fotó Bruzák Noémi

Magyarország fellebbez a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának két bangladesi menedékkérővel kapcsolatos márciusi döntése ellen - közölte Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel....

2019. augusztus 19., hétfő, Huba