Ponta ment - Klaus Johannis Románia új államelnöke

Téma: 

Megnyertük! Visszafoglaltuk az országot! - írta ki Facebook-oldalára nem sokkal 22 óra után Klaus Johannis, aki a vasárnapi választást követően Románia új államelnöke.A Transindex.ro szerint vetélytársa, Victor Ponta kormányfő bejelentette, hogy már fel is hívta telefonon és gratulált neki a győzelemhez.

 

Az elnökválasztás második fordulóját tartották meg vasárnap, amelyen a szociáldemokrata Victor Ponta kormányfő az ellenzéki Keresztény-liberális Szövetség (ACL) jelöltjével, Klaus Johannisszal mérkőzött meg. Johannis öt évig lesz Románia elnöke. 

 

A Digi24 hírtelevízió által megrendelt, az IRES közvéleménykutató által elkészített felmérés 21 órai eredménye szerint Románia elnöke a következő öt évben Klaus Werner Iohannis lesz, aki a voksok 51,6 százalékát szerezte meg.

Klaus Werner Johannis (román írással Iohannis) (Nagyszeben, 1959. június 13. –) erdélyi szász politikus, 2000-től Nagyszeben polgármestere, 2002–2013 között a Romániai Német Demokrata Fórum (RNDF) elnöke.

2013-ban bejelentette, hogy lemond elnöki tisztségéről, de tagja marad a szervezetnek, mert belépett a Nemzeti Liberális Pártba (Partidul Național Liberal), amelynek első alelnökévé nevezte ki őt Crin Antonescu, a párt elnöke. 2014. június 28-tól ő a párt elnöke. 2014-ben a Keresztény-Liberális Szövetség államfőjelöltje a romániai elnökválasztáson. Másodmagával be is jutott annak második fordulójába 30–40 százalékos arányban.

 

Johannis tanulmányai után gimnáziumi tanárként, tanfelügyelőként dolgozott. 2000-ben lépett be a Romániai Német Demokrata Fórumba (RNDF), amelynek nagyszebeni főpolgármester-jelöltje lett.

Nagy meglepetésre, annak ellenére, hogy Nagyszebenben a német kisebbség számaránya csak mintegy 2%, megválasztották Johannist, így a város főpolgármestere lett, Alfred Dörr (hivatali ideje: 1940–1945) után először szászként.

A város önkormányzatában Johannis először a szociáldemokrata párttal (PSD, románul: Partidul Social Democrat) nagykoalícióban kényszerült kisebbségi kormányzásra. 2004-ben az újabb választásokon a voksok 88,7%-ával győzött.

 

Johannist egykori tanulmányai színhelyén, a kolozsvári egyetemen díszdoktorrá avatták.

 

A 2014. január 21-i erdélyi repülőbaleset után lemondott Radu Stroe belügyminiszter. Helyére a PNL Johannist akarta jelölni a posztra, de egyben azt is szerette volna a párt, ha Johannis a kormányfő helyettese is lett volna. Ez azonban nem volt lehetséges, hiszen a Ponta-kormány struktúrája szerint három helyettese van a kormányfőnek: a gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős pénzügyminiszter, a közigazgatási kérdésekért felelős fejlesztési miniszter, illetve egy tárca nélküli miniszter, akinek a hatáskörébe a védelmi és nemzetbiztonsági kérdések tartoznak. Ez a helyzet azonban koalíciós válsághoz vezetett, aminek következtében 2014. február 26-án kivált a román kormánykoalícióból a Nemzeti Liberális Párt, így Johannis végül nem lett belügyminiszter.

 

A 2014. május 25-i európai parlamenti választásokon a Nemzeti Liberális Párt a várt 20 helyett mindössze csak 15 százalékos eredményt ért el, ezért Johannis 2014. május 26-án lemondott a párt első alelnöki tisztségéről, de bejelentette, hogy indulni kíván a párt elnöki tisztségéért, miután Crin Antonescu, a párt elnöke lemondott a posztjáról.[9] A 2014. június 28-i rendkívüli tisztújító kongresszusig Johannis vezette a pártot ideiglenes elnökként. 2014. június 28-án a PNL tisztújító kongresszusán óriási fölénnyel nyert, az 1500 küldött közül 1334-en szavaztak rá, 144-en pedig ellene, így Johannis lett a párt elnöke.

 

2014. augusztus 11-én a Nemzeti Liberális Párt és a Demokrata Liberális Párt összefogásával létrejött Keresztény-Liberális Szövetség bejelentette, hogy Johannist indítja jelöltként

 

 

Kapcsolódó cikkeink

http://www.nineoclock.ro/

Az Európai Unió állam- és kormányfői szerdai rendkívüli ülésükön még felülbírálhatják a belügyminiszterek keddi döntését a menekültek kötelező kvóták alapján megvalósítandó elosztásáról - állította Victor Ponta román kormányfő kedden.

Victor Ponta, Románia miniszterelnöke

Sajtónyilatkozatban közölte hétfőn Tőkés László európai parlamenti (EP) képviselő, hogy személyiségi jogai megsértése miatt bepereli Victor Pontát, Románia miniszterelnökét.Tőkés László közölte, emberi, valamint romániai és európai állampolgári méltóságában érzi...

Victor Ponta román miniszterelnök hivatalos átiratban javasolta az elnöki hivatalnak Tőkés László állami kitüntetésének visszavonását.

Tőkés László: Üres szavazatvadászat Ponta nyergestetői látogatása

 Üres szavazatvadász gesztusnak nevezte Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke Victor Ponta román miniszterelnöknek a hétvégi székelyföldi nyergestetői látogatását.

2020. május 29., péntek, Magdolna