Putyin: az ukrajnai konfliktus is Washington „kontár akcióinak” a következménye

Téma: 

Oroszország nem jelent fenyegetést a Nyugat számára – szögezte le Vlagyimir Putyin orosz elnök abban az interjúban, amelyet jövő héten esedékes olaszországi látogatása küszöbén adott a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

 

Azt gondolom, hogy csak egy beteg ember – és az is csak álmában – képzelődhet arról, hogy Oroszország váratlanul megtámadja a NATO-t – mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy Moszkva csak a külső fenyegetések ellen akar védekezni. Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „az ilyen félelmekkel való játék” célja az ellenségkép építése, amivel vezető szerepét szeretné bebetonozni a világban. Az ukrajnai konfliktus is Washington „kontár akcióinak” a következménye – vélekedett.

Felszólította Ukrajnát és az EU-t, hogy tegyenek többet a Donyec-medencei válság enyhítéséért, és nyújtsanak nagyobb pénzügyi támogatást Kijevnek.

„Az önhatalmúlag kikiáltott (donyecki és luganszki) népköztársaságok vezetői nyilvánosan kijelentették, hogy bizonyos feltételek mellett – a minszki megállapodások megvalósítása esetén – készek megvizsgálni a lehetőségét annak, hogy Ukrajna kötelékében maradjanak” – mondta. Feltételeik között van az alkotmánymódosítás az autonómiát biztosító jogokkal, valamint az önálló határ menti kereskedelem lehetősége Oroszországgal, tette hozzá.

Az ukrajnai vezetés feladata békés eszközökkel meggyőzni az embereket az országban maradás előnyeiről - mondta Putyin.

Lehetetlen fegyverek segítségével meggyőzni őket – figyelmeztetett. Az Egyesült Államoknak és az EU-nak nyomást kell gyakorolnia Kijevre a minszki béketerv megvalósítása érdekében, folytatta. Csak az EU és Washington képes arra, hogy rábírja az ukrán kormányt a párbeszédre a kelet-ukrajnai felkelőkkel – vélte Putyin.

Norvégiában olyan rakétákat telepítettek, amelyek 17 percen belül elérik Oroszországot

Az orosz elnök oroszellenességgel vádolta a Nyugatot. A NATO mind közelebb kerül egy atomhatalom határaihoz – mondta. Norvégiában olyan rakétákat telepítettek, amelyek 17 percen belül elérik Oroszországot – magyarázta. Az Európában tervezett amerikai rakétavédelmi pajzzsal kapcsolatban kijelentette, országa előrehaladást ért el abban, hogy veszély esetén ezt a rakétapajzsot semlegesíteni tudja.

Putyin szerint az EU önző politikát folytat, amikor nem veszi tekintetbe Oroszország érdekeit az Eurázsiai Gazdasági Unió kiépítésében. „Ha Európa országai egyesülnek, az normális dolog, de ha mi a posztszovjet térségben ugyanezt tesszük, megpróbálják ezt úgy magyarázni, hogy Oroszország valamiféle birodalom újjáépítésére törekszik” – jelentette ki.

Azt szeretném mondani önöknek, hogy nincs mit félniük Oroszországtól – hangsúlyozta az orosz elnök.

A vasárnap kezdődő kétnapos bajorországi G7-csúcstalálkozó után Olaszország az első a vezető ipari államok csoportjából, ahová Putyin ellátogat. Szerdán megtekinti a milánói világkiállítást, majd Rómába utazik tovább, ahol tárgyal Matteo Renzi olasz kormányfővel, és fogadja őt Ferenc pápa is.

 

Kapcsolódó cikkeink

A szíriai partokhoz vezényelt még egy rombolót az Egyesült Államok, ideiglenesen ötre növelve ezzel a robotrepülőgépekkel felszerelt hadihajóinak számát a Földközi-tenger keleti medencéjében - közölte a francia hírügynökséggel csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium...

EPA

Kína és Amerika között évtizedes konfliktusra lehet számítani, mert a kínai gazdaság felnőtt az amerikaihoz és politikai befolyásban is kezd felzárkózni – vélekedett Salát Gergely Kína-szakértő az M1 szerdai műsorában.

 Német lap: a következő elszakadási konfliktus Székelyföldön fog kirobbanni

Az Európa Parlamenti választásokon túl, 2014. az elszakadások, a népszavazások és a szeparatizmus éve is, vélelmezi a német baloldali Der Freitag.„A zászlók összetűzése Romániában. A következő szeparatista konfliktus Székelyföldön érlelődik.

A bódvalenkei freskófalu a Washington Postban. A tekintélyes amerikai napilap hosszabb riportot közölt a borsodi faluról, amely jelenleg a világon az egyetlen olyan település, ahol a falakat műalkotások borítják.

2020. december 3., csütörtök, Ferenc