Putyin kinevezte az orosz ENSZ-nagykövetet

Téma: 

Vaszilij Nyebenza eddigi külügyminiszter-helyettest nevezte ki Oroszország állandó ENSZ-képviselőjének posztjára csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök. Nyebenza 55 éves, 1983 óta karrierdiplomata, 2013 óta volt miniszterhelyettes a külügyi tárcánál.

Oroszország előző ENSZ-nagykövete, Vitalij Csurkin, aki több mint egy évtizeden át képviselte hazáját a világszervezetben, februárban a szolgálati helyén, New Yorkban halt meg váratlanul. Feladatkörét ideiglenesen helyettese, Vlagyimir Szafronkov vette át, aki áprilisban a brit hivatali partnere elleni éles, tegező kirohanásával hívta fel a figyelmet magára.

EPA

Moszkva a washingtoni nagyköveti posztra is külügyminiszter-helyettest küld, Anatolij Antonov személyében. Elődjét, Szergej Kiszljakot az amerikai média a tavalyi elnökválasztási kampányba történt állítólagos orosz beavatkozás egyik kulcsszereplőjeként emlegette. Kiszljakot, aki 2008 óta állt a washingtoni amerikai nagykövetség élén, Moszkva a Kommerszant című lap szerint szerint az ENSZ terrorellenes bizottságának igazgatói posztjára jelölte.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

Szergej Sojgu szerint a bevethetőségi képesség ellenőrzése 38 ezer katonát, több mint 3,3 ezer haditechnikai eszközt, 41 hadihajót, 15 tengeralattjárót, illetve 110 harci repülőgépet és helikoptert érint.

A kép illusztráció

 Vasárnap délelőtt telefonon egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a kétoldalú kapcsolatok perspektíváiról és a magyar-orosz energetikai együttműködés jövőjéről annak fényében, hogy a közelmúltban lezárult a Déli Áramlat projekt -...

Orbán-Putyin: Orosz–magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország és az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írtak alá a két ország képviselői.

2020. július 10., péntek, Amália