Régi trabantok idézték fel a keletnémetek Nyugatra menekülését Prágában

Téma: 

Nagy figyelmet keltve régi német Trabantok, Wartburgok és szovjet Zsigulik robogtak végig hétfőn kora este Prágában a Kisoldal történelmi negyedben, hogy a 25 évvel ezelőtti történelmi eseményekre emlékeztessenek.

    1989 szeptemberében több ezer akkori keletnémet állampolgár a prágai nyugatnémet nagykövetségre menekült, hogy így juthasson ki Nyugatra.

    A keletnémetek száma Prágában 1989 szeptember közepén kezdett el nőni, miután a Német Demokratikus Köztársaság akkori vezetése megvonta állampolgáraitól a magyarországi utazások lehetőségét, hogy ne tudjanak a már megnyitott magyar-osztrák határon egyre nagyobb csoportokban menekülni Nyugatra. 

     Szeptember vége felé Prága utcáin, különösen a Kisoldal városrészben az egykori nyugatnémet nagykövetség közelében már többszáz Trabant, Wartburg és Zsiguli parkolt elhagyottan, míg tulajdonosaik a nagykövetség kertjében sátrakban várták sorsuk jobbra fordulását.

    Hivatalos német adatok szerint a diplomácia képviseletnek helyt adó Lobkovic-palota kertjében 1989 szeptember végén több mint 4500 keletnémet menekült várt arra, hogyan végződnek Bonn és Berlin tárgyalásai az egyre feszültebb helyzet megoldásáról.

    A végső döntés szeptember 30-án született meg, és Hans-Dietrich Genscher még aznap késő este Prágába érkezett, majd a Lobkovic-palota erkélyéről bejelentette: a menekültek előtt szabad az út Nyugat-Németországba. A kommunista Berlin egyetlen feltétele, hogy az őket szállító vonatok az NDK-n keresztül menjenek az NSZK-ba.

    A negyedszázad előtti nagy horderejű történelmi eseményekről való hivatalos német megemlékezésre kedden Prágába érkezik Hans-Dietrich Genscher akkori, Frank-Walter Steinmeier mai német külügyminiszter, valamint több más német politikus. Mintegy 150-200 korabeli keletnémet menekültet is Prágába várnak.

    A mai egyesült Németország próbálja megvenni a csehektől a Lobkovic-palotát, mint a német történelem egyek fontos eseményének jelképét. A felek egyelőre ötvenéves bérletben állapodtak meg. 

    "Még sosem vezettem trabantot. Hihetetlen érzés volt" - mondta Arndt Freytag von Loringhoven német nagykövet újságíróknak, miután trabantját leparkolta a palota udvarában. A diplomatának meggyőződése, hogy a 25 évvel ezelőtti prágai események, hasonlóan a korábbi magyarországi határnyitáshoz, nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a II. világháború következtében megosztott Németország ma ismét egységes és erős állam.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A Nyugat-Európában egyre szaporodó terrorista támadások miatt szükséges, hogy a magyar bűnüldözés az unióban élő terroristagyanús személyeket is azonosítsa, adott esetben kiszűrje, feltartóztassa - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára...

MTI Fotó Koszticsák Szilárd

Az Európát érintő migrációs válság valójában civilizációs válsággá szélesedett, „a Kelet nyugatra jött” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Piliscsabán.

Nyugatra költözünk munkáért

A beadott támogatási kérelmek alapján főként Kelet-Magyarországról, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből kívántak az álláskeresők a fővárosba, Pest megyébe és Győr-Moson-Sopron megyébe költözni munkavégzés céljából −...

EPA

Ismét kitört a szeptemberben aktívvá vált Agung vulkán az indonéziai Balin - közölték kedden a hatóságok. A riasztási fokozatot a legmagasabb szintűről alig néhány napja vitték le egy fokozattal.

2021. március 1., hétfő, Albin