A Régiók Pártja kapta a legtöbb pártlistás szavazatot

Írta: itv , - Frissítve: 9th November, 2012 - 10:09am

Téma: 

Viktor Janukovics ukrán elnök pártja, a Régiók Pártja kapta a legtöbb pártlistás szavazatot az ukrán központi választási bizottság csütörtök este közzétett nem hivatalos végeredménye szerint.

A számítógépes rendszerbe bevitt adatok száz százalékának feldolgozása után a Régiók Pártja az összes szavazat kereken 30 százalékát szerezte meg.
Második helyen végzett a Julija Timosenko volt kormányfőt támogató Egyesült Ellenzék-Batykivscsina (Haza) 25,54 százalékkal.
Harmadik lett a pártlisták tekintetében Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) nevű párt 13,96 százalékkal, negyedik a kommunista párt 13,18 százalékkal és ötödik a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt 10,44 százalékkal.
Az előzetes számítások szerint a Régiók Pártja 72, az egyesült ellenzék 62, az UDAR 34, a kommunisták 32, a Szvoboda pedig 25 mandátumot szerzett meg pártlistán.
Október 28-án vegyes rendszerű parlamenti választást tartottak Ukrajnában. A pártlistákra leadott szavazatok alapján a 450 fős parlament helyeinek felét osztják el a törvényhozásba bejutó pártok között.
A mandátumok másik felét a 225 egyéni választási körzet győztesei kapják.
A számítógépes rendszerben már csak egy kijevi egyéni körzetben nincs meg a 100 százalékos feldolgozottság. Ugyanakkor a központi választási bizottság közölte, hogy öt vitatott egyéni körzetben nem hirdet végeredményt, amíg nem dől el, hogy új választást írnak-e ki azokban, vagy sem.

mti

Kapcsolódó cikkeink