Rendezetlen kiválás esetén is maradhatnak a britek Hollandiában

Írta: itv , - Frissítve: 9th January, 2019 - 9:45am

Téma: 

A Hollandiában élő brit állampolgárok akkor sem kényszerülnének távozni az országból, ha az Egyesült Királyság végül megállapodás nélkül, rendezetlen módon válik ki az Európai Unióból – közölte kedden Stef Blok holland külügyminiszter.

 

A tárcavezető tájékoztatása szerint a 2019. március 29-én esedékes kilépés után a Hollandiában élő briteknek 15 hónapjuk lenne arra, hogy különleges tartózkodási engedélyt igényeljenek.

AP

Ezen időszakban a brit állampolgárok megőriznék korábbi jogaikat, s a maradni kívánók addig is szabadon élhetnének, dolgozhatnának és tanulhatnának az országban, amíg meg nem kapják a végleges engedélyt egy külön eljárás során.

A bevándorlási hivatal minden érintettet levélben fog tájékoztatni a pontos jogszabályokról, illetve a jelentkezési időszak kezdetéről.

Hollandiában jelenleg nagyjából 45 ezer brit állampolgár él, akiknek a megállapodás nélküli Brexit esetén távozniuk kellene a jelenlegi szabályok alapján, ennek megakadályozására jelentette be a fenti tervezetet a hágai kormány.

Forrás: MTI

Kép: AP

Kapcsolódó cikkeink