RMDSZ: szétesett a büntetőeljárás Romániában

Téma: 

Nem ért egyet az RMDSZ a román kormány döntésével, mely sürgősségi rendelettel módosította a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárást.

Elsősorban az eljárást magát kifogásolják – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Közvita és transzparencia nélkül módosították a büntető törvénykönyvet, melyet már korábban is többször hasonlóképp változtattak meg, megkerülve a parlamentet.

MTI Fotó Baranyi Ildikó

Ennek köszönhető, hogy a törvénykönyv több mint 40 cikkelyét az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette. Ma a büntetőeljárás szétesett Romániában – szögezte le.

Nem szabad ugyanazt a hibát elkövetni, amit a kormányok 2009-től elkövettek, a parlamenti vitát nem lehet megspórolni – hangoztatta az RMDSZ elnöke.

Mint mondta: az alkotmánybíróság szerint a törvényhozásnak pontosan definiálnia kell a hatalommal való visszaélés fogalmát a büntető törvénykönyvben. Jelenleg ugyanis az ügyész teljesen szubjektív módon dönthet arról, mit tekint ennek. Példaként említette, hogy a marosvásárhelyi katolikus iskola létrehozását is hatalommal való visszaélésnek minősítették.

Hangsúlyozta, hogy az alkotmánybíróság kifogásolta 40 cikkely közül mindössze hármat rendezett a mostani kormányrendelet. Ezért gyanakszik a romániai közvélemény, miszerint ez a módosítás azért volt sürgős, hogy saját vezető politikusait mentse. Ez a látszat, ami ma sokkal erősebb, mint a valóság – fogalmazott.

Úgy véli: a parlamentben kell a sürgősségi kormányrendeleteket minél előbb megvitatni. Ez a parlamenti demokráciát is tiszteletben tartó eljárás az egyetlen lehetséges megoldás. (…) Ezekben a kérdésekben az a jó irány, ami az Európai Unióban is működik. A büntető törvénykönyv előírásait azokhoz a paragrafusokhoz kellene igazítani, melyek az Európai Unióban is hatályosak.

Hozzáfűzte: az is elképzelhető, hogy meghátrál a kormány, de ha lemondanak, nehéz lesz a parlamentben egy másfajta többséget összehozni.

Annak kapcsán, hogy a román ellenzék bizalmatlansági indítványt tervez benyújtani, azt mondta: az RMDSZ-t nem keresték meg emiatt, a román ellenzék hihetetlen arrogánsan viselkedik a párttal szemben. Azt várnák el, hogy csapódjunk oda hozzájuk, de az RMDSZ soha nem volt semelyik román párt utánfutója, és nem is lesz – tette egyértelművé.

A bizalmatlansági indítvány legfeljebb egy alapos vitára lesz alkalmas, de abban le kellene írni azt is, hogy ha megbukik a kormány, mi következik utána – érvelt Kelemen Hunor, aki a kormány sürgősségi rendeletét azért is elhibázottnak tartja, mert az számos alapvető, fontos kérdésről terelte el a közfigyelmet.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI Fotó: Baranyi Ildikó

Kapcsolódó cikkeink

Egy kétnyelvű táblákat osztogató nő megbírságolása miatt magyarul szólaltak fel a városi önkormányzat keddi ülésén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselői.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) párhuzamos szavazatszámlálása szerint a szövetség jelöltjei győztek azokban a székelyföldi, magyar többségű választókerületekben, amelyekben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) az alternatív parlamenti küszöb átlépéséhez szükséges...

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) december végéig közvitára bocsátja Székelyföld területi autonómiájának a törvénytervezetét, és arra készül, hogy azt február elején nyújtja be a román parlamentben - közölte az MTI-nek nyilatkozva Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a...

2020. november 26., csütörtök, Virág