Robbantásos merénylet Manchesterben

Téma: 

A terrorcselekmény a Manchester Arénában történt egy koncert után. A merényletnek 22 halálos áldozata van és 59 sérültet kezelnek kórházban. A robbantást egy férfi követte el egy nála lévő házi készítésű pokolgéppel, melynek következtében ő maga is meghalt - közölte a brit rendőrség.

Összefoglaló az éjszakai manchesteri merényletről: 

  • Anglia egyik legnagyobb, csaknem félmilliós városában, Manchesterben ma éjjel történt terrorcselekményt egy férfi követte el egy nála lévő házi készítésű pokolgéppel, a városi aréna előcsarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje végén,
  • a halálos áldozatok száma 22 fő, 59 sebesült van, többségük fiatal
  • az elkövető maga is meghalt a robbanásban,
  • nem tudni, hogy az illető egyedül hajtotta-e végre a támadást a manchesteri fedett aréna előcsarnokában Ariana Grande amerikai énekesnő koncertje végén, vagy voltak segítői,
  • magyar áldozat egyelőre nem ismert a merénylet kapcsán – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter,
  • a londoni magyar nagykövetség ügyeleti száma: 0044 207201 3440 
  • az Iszlám Állam jelentkezett a manchesteri robbantás elkövetőjeként, a dzsihadista szervezett közösségi portálokon tette közzé az ezt ismertető videofelvételt – közölte az Akbar Irak internetes portál.
  • A manchesteri események miatt a Vodafone minden, az Egyesült Királyságban roamingoló ügyfele 10 ezer forint jóváírást kap a május 22-én 22.00 és május 23-án 22.00 óra közötti hívás- és sms forgalmából – közölte a Vodafone.

A sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik

Ian Hopkins az észak-angliai nagyváros rendőrkapitánysága előtt tartott rövid sajtótájékoztatóján közölte: a sérülteket hat manchesteri kórházban kezelik. Állapotukról nem mondott részleteket. Hopkins megerősítette azt is, hogy a rendőrség jelenleg – amíg ettől eltérő információja nincs – terrorcselekményként kezeli a történteket.

A rendőrfőkapitány szerint a manchesteri rendőrség szorosan együttműködik az országos terrorelhárító rendőri hálózattal és a brit hírszerző szolgálatokkal. Hozzátette: a rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy kerülje a Manchester Arena környékét, mert a vizsgálat nagy erőkkel folytatódik a helyszínen. Hopkins nem tért ki arra, hogy őrizetbe vettek-e valakit a robbantással kapcsolatban.

MTI/AP/Rui Vieira

Felfüggesztették a választási kampányt

Theresa May brit miniszterelnök kedd hajnalban bejelentette, hogy a kormányzó Konzervatív Párt felfüggesztette választási kampányát. Nagy-Britanniában június 8-án előrehozott parlamenti választásokat tartanak.

May közölte azt is, hogy elnökletével kedd délelőtt értekezletet tart a brit kormány rendkívüli helyzetek esetén összeülő szakértői testülete, a COBRA. A miniszterelnök kifejezte együttérzését az áldozatok hozzátartozóinak, és biztosította őket arról, hogy a kormány teljes részletességgel feltárja a történtek hátterét.

Jeremy Corbyn, a brit munkáspárti ellenzék vezetője a 19 emberéletet követelő manchesteri robbantást követően, bejelentette, megbeszélést folytatott Theresa May miniszterelnökkel, és egyetértettek abban, hogy a választási kampányt felfüggesztik. Corbyn egyúttal kifejezésre juttatta részvétét az áldozatok hozzátartozóinak és elismerését a mentőszolgálatoknak.Sadiq Khan londoni polgármester hajnalban azt hangoztatta, hogy a főváros Manchester mellett áll a tragédiában.

A Skót Nemzeti Párt (SNP) a Twiterre feltett üzenetében jelentette be, hogy a Manchesterben történtek után elhalasztja választási programjának keddre tervezett ismertetését. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök döbbenetének adott hangot a “Manchesterből érkező, szívszorító hírek miatt”, és elítélte a “barbár támadást”.

Nagyon súlyos terrorcselekmény

A merénylet Ariana Grande amerikai énekesnő teltházas koncertjének végén történt, a 21 ezer férőhelyes Manchester Arena bejárati csarnokában, a jegypénztárak közelében. A koncertről távozó tömegben a robbanás után pánik tört ki. A rendezvényen nagyon sok fiatal, köztük gyerekek is voltak.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

A kedd hajnali manchesteri robbantás vizsgálatába a brit közlekedési rendőrség is bekapcsolódott, mivel a Manchester Arena alatt működik az észak-angliai nagyváros egyik főpályaudvara, a Manchester Victoria Station. A hatósági tájékoztatás szerint a robbantás után a pályaudvaron leállt a vasúti közlekedés.

Nem kizárt, hogy öngyilkos merénylet történt

Londonban kedd hajnalban összeültek a Scotland Yard terrorelhárító szolgálatának szakértői és a brit belügyminisztérium illetékesei, hogy megvitassák a hatósági válaszintézkedéseket. A Scotland Yard – hivatalos nevén Metropolitan Police Service – a londoni rendőrség, de terrorelhárító szolgálatának hatásköre az egész országra kiterjed.

A BBC amerikai biztonsági illetékeseket idézett, akik nem zárták ki, hogy öngyilkos merénylet történt, de brit hivatalos részről ezt egyelőre nem erősítették meg. Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás alapján súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

Az ifjúság és szabadság ellen irányuló támadásnak tűnik

Általában az ifjúság és a szabadság ellen irányuló “kegyetlen támadásnak” tűnőnek nevezte Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a manchesteri robbantást. ”Ez az incidens, ez a támadás különösen aljas, különösen szörnyű, mert úgy tűnik, hogy kifejezetten tizenévesek, ártatlan emberek ellen irányult. Nincs elítélendőbb, mint gyerekek meggyilkolása” – jelentette ki.

Elítélte a támadást a japán kormány szóvivője is. “Ha ez egy terrorista támadás volt, akkor iszonyatos, semmivel nem igazolható, és Japán szigorúan elítéli” – mondta Szuga Josihide, és kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak, továbbá együttérzését a brit néppel. Hszi Csin-ping kínai elnök – a helyi állami média szerint – a tragédia után részvéttáviratot küldött II. Erzsébet brit királynőnek.

Ma gyászolunk, holnap harcolunk azok ellen, akik el akarják pusztítani európai értékeinket - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

New York amerikai szövetségi állam hatóságai a manchesteri robbantás hatására megerősítették a biztonsági intézkedéseket az állam, de különösen a New York-i metropolisz kényes pontjain, mindazonáltal hozzátették, hogy nincs tudomásuk az Egyesült Államokat fenyegető konkrét támadásról. Óvatosságból megerősítették a rendőrjárőröket a metróállomások és a repülőterek környékén – jelentette be Andrew Cuomo, az állam kormányzója. Ő is Turnbulléhoz hasonló szavakkal ítélte el a “feltehetőleg terrorista cselekményt”, és szintén kifejezte szolidaritását a brit néppel.

Elítélte a manchesteri terrortámadást és részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjai felé Mariano Rajoy spanyol kormányfő. A miniszterelnök rövid bejegyzésében mielőbbi felépülést kívánt a robbantás sebesültjeinek.

“Nyomorult tett” – így nevezte a támadást a spanyol külügyminiszter egy hétfő reggeli fórumon, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére. Alfonso Dastis hangsúlyozta: “nem állunk meg”, amíg a terroristák börtönbe nem kerülnek.

Forrás: MTI, hirado.hu, M1

Kép: MTI/AP/Rui Vieira

Kapcsolódó cikkeink

Indokolt már az iskolákban felkészülni az esetleges terrortámadásokra – erről beszélt Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1-nek. Így a tanárok, a szülők és a gyerekek is nagyobb biztonságban érezhetik magukat.

 

Tallinn. Wikimedia Commons

Újranyílik Észtország fővárosában, Tallinnban a magyar nagykövetség a kormánynak a Magyar Közlöny szerdai számában közzétett határozata szerint. A kormány arról is döntött, hogy Manchesterben és Innsbruckban főkonzulátus nyílik....

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr