Rompuy: a megoldás nem a kevesebb, hanem a több Európa

Írta: itv , - Frissítve: 25th September, 2015 - 7:39am

Téma: 

A menekültválság kezeléséhez "nem a kevesebb, hanem a több Európa" megteremtésén keresztül vezet az út, vagyis az uniós tagországoknak nem külön-külön, hanem együttesen kell keresniük a megoldást - mondta Herman Van Rompuy, az Európa Tanács volt elnöke csütörtök este Brüsszelben, a bajor Hanns Seidel Alapítvány és a kereszténydemokrata kötődésű Martens Központ közös rendezvényén, Bajorország EU-képviseletén.

https://upload.wikimedia.org

    A veterán belga politikus, aki nemrégiben az Európai Politikai Központ (EPC) nevű, tekintélyes brüsszeli kutatóintézet elnöki tisztségét vette át, a menekültválság kapcsán azt hangoztatta, hogy "a monokulturális társadalmak ideje lejárt", az európai társadalmak kulturális értelemben sokszínűek, de vannak közös értékek, amelyeket ebben a sokszínűségben is őrizniük kell, és e közös értékek egyik fontos eleme a mások iránti tolerancia.

    "A mérsékeltek forradalmára van szükségünk" - mondta Herman Van Rompuy, az uniós országok csúcsvezetői testületének egykori vezetője.

    Kitért arra is, hogy egyértelműen meg kell különböztetni egymástól a puszta életüket féltő, háborús övezetekből érkező menekülteket és a gazdasági okokból útnak indulókat. Az utóbbiaknak csak nagyon korlátozott mértékben juthat hely Európában - állapította meg.

    Hangsúlyozta, hogy a menekülthullám megszüntetése érdekében törekedni kell a szíriai béke helyreállítására. A nyugati hatalmak esetleges szíriai katonai beavatkozása veszélyeket hordozna magában - vélekedett. Szerinte a szíriai helyzet megoldásához nem csak az Egyesült Államok, hanem Oroszország közreműködése is nélkülözhetetlen.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink