Rompuy: a megoldás nem a kevesebb, hanem a több Európa

Téma: 

A menekültválság kezeléséhez "nem a kevesebb, hanem a több Európa" megteremtésén keresztül vezet az út, vagyis az uniós tagországoknak nem külön-külön, hanem együttesen kell keresniük a megoldást - mondta Herman Van Rompuy, az Európa Tanács volt elnöke csütörtök este Brüsszelben, a bajor Hanns Seidel Alapítvány és a kereszténydemokrata kötődésű Martens Központ közös rendezvényén, Bajorország EU-képviseletén.

https://upload.wikimedia.org

    A veterán belga politikus, aki nemrégiben az Európai Politikai Központ (EPC) nevű, tekintélyes brüsszeli kutatóintézet elnöki tisztségét vette át, a menekültválság kapcsán azt hangoztatta, hogy "a monokulturális társadalmak ideje lejárt", az európai társadalmak kulturális értelemben sokszínűek, de vannak közös értékek, amelyeket ebben a sokszínűségben is őrizniük kell, és e közös értékek egyik fontos eleme a mások iránti tolerancia.

    "A mérsékeltek forradalmára van szükségünk" - mondta Herman Van Rompuy, az uniós országok csúcsvezetői testületének egykori vezetője.

    Kitért arra is, hogy egyértelműen meg kell különböztetni egymástól a puszta életüket féltő, háborús övezetekből érkező menekülteket és a gazdasági okokból útnak indulókat. Az utóbbiaknak csak nagyon korlátozott mértékben juthat hely Európában - állapította meg.

    Hangsúlyozta, hogy a menekülthullám megszüntetése érdekében törekedni kell a szíriai béke helyreállítására. A nyugati hatalmak esetleges szíriai katonai beavatkozása veszélyeket hordozna magában - vélekedett. Szerinte a szíriai helyzet megoldásához nem csak az Egyesült Államok, hanem Oroszország közreműködése is nélkülözhetetlen.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

Kósa Ádám EP képviselő

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén a képviselők nagy többsége támogatta a gépjárművek zajszintjéről szóló jelentést, melynek fő célja a gépjárművek maximális zajkibocsátási szintjének európai uniós harmonizációja.

Shutterstock

Az álláskeresők száma 20,5 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a júniusi zárónapon 291,6 ezer álláskereső szerepelt, több mint 75 ezerrel kevesebb, mint 2015 júniusában.

...
Rétvári: olcsóbb lesz a kevesebb képviselő

A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerint arányosabb, olcsóbb és átláthatóbb rendszer jön létre az országgyűlési képviselők számának felére csökkentésével és az összeférhetetlenségi szabályok változásával.

MTI

A magyar kormány a korábbi, 2011-es jogszabály eltörlésével új közbeszerzési törvényt alkotott, amely november 1-jén lép hatályba.

2020. május 26., kedd, Fülöp,Evelin