Rugalmas hosszabbítást kapott az Egyesült Királyság az EU-tól

Téma: 

Rugalmas, azonban legfeljebb október 31-ig tartó halasztásról született megállapodás az európai uniós vezetők csúcstalálkozóján Brüsszelben. A nem kis vitát követő egyezség része, hogy júniusban áttekintik a távozás folyamatát, akkor esetleg módosulhat a határidő. Amennyiben mindkét fél ratifikálja a kiválás feltételeit rögzítő megállapodást, akkor a következő hónap első napján automatikusan megszűnhet a brit tagság.

 

„Változatlanul hiszek abban, hogy a lehető leghamarabb el kell hagynunk az Európai Uniót” – ezekkel a szavakkal kezdte meg a csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatót Theresa May brit kormányfő. Kiemelte, lényeges, hogy az unió belement abba, hogy a most elfogadott hosszabbítási időszak megszűnik a kilépési megállapodás ratifikálásával – derült ki a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorából.

AP

Amennyiben a megállapodást május első három hétben elfogadják Londonban, a szigetország lakóinak már nem kell részt venni az EP-választáson. A tagság megszűnésének időpontja pedig június 1-je lesz. A hosszabbítás ideje alatt – ahogyan azt az Európai Tanács is világossá tette – az Egyesült Királyság teljes jogú tagja marad az EU-nak.

Az Európai Tanács azt is kiemelte, hogy a hosszabbítás ideje alatt az események irányítása a britek kezében van: ratifikálhatják a meglévő megállapodást, de újragondolhatják a teljes Brexit stratégiát is. Utóbbi esetében csak a politikai nyilatkozaton lehet változtatni, a kilépési megállapodás szövegén már nem.

A hosszabbítási időszak végéig az Egyesült Királyságnak meglesz a lehetősége arra is, hogy visszavonja az 50. cikkely alapú kérését, és teljes egészében töröljék a Brexitet. Az Európai Tanács a lehetőségek ismertetése után arra hívta fel az Egyesült Királyság figyelmét, hogy már ne vesztegessenek el több időt.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: AP

Kapcsolódó cikkeink

Edward Snowden egy évre ideiglenes menedéket kapott Oroszországban - mondta csütörtökön az amerikai informatikust segítő orosz ügyvéd, Anatolij Kucserena.Oroszország nem kapott olyan jelzést, hogy Barack Obama amerikai elnök esetleg lemondaná moszkvai útját - közölte...

hirado.hu

Újabb 251 élelmiszeripari pályázat kapott 48,6 milliárd forint támogatást - közölte a Miniszterelnökség csütörtökön az MTI-vel. A tájékoztatás szerint ezzel együtt 542 élelmiszeripari fejlesztési projekt részesült több mint 90 milliárd forint támogatásban.

Járműveket, technikai eszközöket kapott a katasztrófavédelem

Járműveket, technikai eszközöket és védőfelszereléseket kapott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a kormánytól csütörtökön Budapesten, az önkéntes tűzoltó egyesületek pedig anyagi támogatásban részesültek. Rövidhír.

MTI/EPA/Julien Warnand

Hivatalosan is pártelnökké választotta a kisebbik osztrák kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) kongresszusa Linzben Sebastian Kurz külügy- és integrációs minisztert, A politikust az előző pártelnök, Reinhold Mitterlehner lemondása után az ÖVP vezetősége...

2019. július 20., szombat, Illés