Spöttle: támadják a védelmi tervet

Téma: 

Egyre inkább megosztja a német lakosságot a bevándorlás kérdése és az, hogy új polgári védelmi tervet készít a szövetségi kormány. A német belügyminisztérium szerint a koncepció nem az utóbbi hetek támadásai miatt készült, hanem több éve dolgoznak rajta.

Vegyes érzelmekkel fogadta a német sajtó, hogy Angela Merkel kormánya új polgári védelmi koncepciót dolgozott ki. A polgárok körében a tervezet egyes pontjai keltettek riadalmat és felháborodást.

„Hihetetlen módon polarizálta a német lakosságot a kormány azon közleménye, hogy tartsanak otthon legalább tíz napra való élelmiszert, ásványvizet, alapgyógyszereket, kötszert és készpénzt” – beszélt a részletekről a Kossuth Rádió Szombat reggel című műsorában Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Habár a közvélemény nagy része az elmúlt hónapokban, hetekben történt németországi támadásokkal hozta összefüggésbe a kormánytervezetet, a német belügyminisztérium szerint a védelmi koncepció nem emiatt készült: már négy éve dolgoznak a régi, 1995-ös változat megújításán.

A német különleges rendőri egység tagjai annak a muzulmán hitre áttért német férfinak az eisenhüttenstadti házánál 2016. augusztus 17-én, aki a hatóságok gyanúja szerint pokolgépes merényletet tervezett Németországban. Sajtóértesülések szerint a 27 éves férfi egy szögekkel megtöltött pokolgépet akart felrobbantani augusztus végén egy helyi szabadtéri rendezvényen. (MTI/EPA/Patrick Plül)

A német különleges rendőri egység tagjai annak a muzulmán hitre áttért német férfinak az eisenhüttenstadti házánál 2016. augusztus 17-én, aki a hatóságok gyanúja szerint pokolgépes merényletet tervezett Németországban. (MTI/EPA/Patrick Plül)

A frissítés ettől függetlenül indokolt, hiszen ma már mások a biztonságpolitikai kihívások – szögezte le a szakértő.

Felmerült a németekben, hogy akár egy nagyobb, átfogó terrortámadás is történhet, miután bejött az országba egy 2,1 milliós migránstömeg, amelynek úgy 80 százaléka fiatal férfi – akik esetleg mobilizálhatók is az Iszlám Állam részéről. Ettől fél igazán a kormány: ha ez bekövetkezik, a terroristák sakkban tudnak tartani akár egy kisebb várost is és meggátolni a polgárokat abban, hogy elhagyják házaikat, lakásaikat – tette hozzá Georg Spöttle, aki emlékeztetett arra is, hogy rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be a müncheni sörfesztiválon, az Oktoberfesten is.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: MTI/EPA/Patrick Plül

Kapcsolódó cikkeink

 Az LMP klímaváltozás elleni cselekvési tervet követel

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy készítsen azonnali cselekvési tervet a klímaváltozás Kárpát-medencei hatásainak mérséklésére - jelentette ki Csiba Katalin, az ellenzéki párt szóvivője.

MTI Fotó

Elfogadta az augusztus 20-i nemzeti ünnep biztosítási tervét a rendezvény biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden az MTI-nek.

EPA

A francia, a holland, a belga és a luxemburgi vezetők támogatják az új afrikai Marshall-tervet, amely alapján legálisan érkezhetnének migránsok Európába – jelentett ki Kiszelly Zoltán politológus.

2020. február 22., szombat, Gerzson