Szabad elnökválasztást szorgalmaznak Venezuelában

Téma: 

Szabad, átlátható és hiteles elnökválasztásra van szükség ahhoz, hogy Venezuela kilábalhasson a belpolitikai válságból, ki kell zárni az erő alkalmazását – hangsúlyozták csütörtökön Montevideóban a Venezuelával foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoport miniszteri szintű alakuló ülésének résztvevői.

Az Európai Unió (EU) január 31-én határozott arról, hogy néhány latin-amerikai ország bevonásával a venezuelai helyzettel foglalkozó nemzetközi kapcsolattartó csoportot hoz létre. A mostani alakuló ülésén az európai uniós vezetők mellett nyolc EU-tagállam (Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Spanyolország, Svédország és az Egyesült Királyság), valamint Bolívia, Costa Rica, Ecuador, Mexikó és Uruguay képviselői vettek részt. A kormányközi ülés célja, hogy hozzájáruljon az ország békéjéhez vezető politikai folyamat szükséges feltételeinek megteremtéséhez.
 
EPA
 

Ennek szellemében született csütörtökön a zárónyilatkozat, amelyet Mexikó és Bolívia kivételével az összes résztvevő aláírt. A dokumentum felhívja a figyelmet a venezuelai helyzet súlyosságára, akárcsak arra, hogy az milyen káros hatással lehet az egész latin-amerikai térségre.

Az aláírók szerint közös nemzetközi megközelítésre van szükség a venezuelai válságot illetően, amelyet a zárónyilatkozat szerint politikai úton, békésen, demokratikus módon és tisztán venezuelai keretek között kell rendezni, kizárva az erő alkalmazását, mégpedig szabad, átlátható és hiteles, a venezuelai alkotmány előírásainak megfelelő elnökválasztás révén.

A montevideói találkozó résztvevői megegyeztek abban, hogy hamarosan egy technikai missziót küldenek Venezuelába, amely felveszi a kapcsolatot a szemben álló felekkel. Ezenkívül március elején ismét összeülnek a csoport tagországainak miniszterei, hogy megvizsgálják, miként halad a békés rendezés folyamata.

A dél-amerikai országban azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó, a venezuelai törvényhozás elnöke január 23-án a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökévé kiáltotta ki magát. Fellépése széles körű nemzetközi támogatásra talált: az Egyesült Államok az amerikai kontinens több más országával együtt azonnal elismerte a hatalomváltást, a fordulat támogatóihoz január 26-án Izrael, egy nappal később pedig Ausztrália is csatlakozott. Sok latin-amerikai ország is az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Oroszország, Kína és Törökország ugyanakkor Madurót támogatja. Akadnak semleges álláspontra helyezkedő államok is.

Egy amerikai tengernagy szerint a venezuelai katonák haldoklanak az éhségtől

A venezuelai katonák haldoklanak az éhségtől és a hadsereg állapota romlott, noha jelenleg a katonák még lojálisak Nicolás Maduro elnökhöz – jelentette ki Craig Faller tengernagy, az amerikai hadsereg Latin-Amerikáért felelős főparancsnoka egy szenátusi bizottsági ülésen csütörtökön.

Az admirális arról tájékoztatta a törvényhozókat, hogy az amerikai hadsereg szorosan figyelemmel követi a venezuelai fejleményeket, és készen áll arra, hogy amennyiben szükséges, megvédje az amerikai állampolgárok és diplomáciai képviseletek biztonságát.

Mindazonáltal Washington jelenleg a diplomáciai erőfeszítésekre összpontosít – hangsúlyozta Craig Faller. Az admirális kifejtette, hogy Washington figyel a Maduro elnökhöz még hűséges hadseregen belüli esetleges „repedésekre”, de erről további részletet nem kívánt mondani, mivel a bizottsági meghallgatás nyilvános volt. Faller beszámolt arról is, hogy látogatást tett a kolumbiai-venezuelai határon, ahol egy amerikai egészségügyi hajó katonái orvosi sátrakat állítottak fel.

Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja csütörtökön sajtóértekezleten bejelentette: az Egyesült Államok megvonja a vízumot a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés tagjaitól. A nemzetgyűlést ugyanis az Egyesült Államok illegitimnek, azaz törvénytelennek tekinti. „Nem adunk ki új vízumokat, a már kiadott engedélyeket pedig visszavonjuk” – fogalmazott Abrams. Szerinte a jelenlegi venezuelai nemzetgyűlés a demokratikus intézmények tönkretételének a jelképe, és ezért Nicolás Maduro a felelős.

Abrams egyúttal bírálta az Európai Unió és néhány latin-amerikai ország által létrehozott úgynevezett kapcsolattartó csoportot, amely azon dolgozik, hogy párbeszédre bírja Nicolás Maduro elnököt és az unió által is ideiglenes államfőként elismert Juan Guaidó ellenzéki politikust. „Ahelyett, hogy azzal foglalkoznának, hogy párbeszédet szorgalmazzanak Maduro és Guaidó között, ezeknek az országoknak el kellene ismerniük Guaidót ideiglenes államfőnek.”

Hozzáfűzte: megítélése szerint Nicolás Maduro már bebizonyította, hogy képes a saját javára fordítani minden felhívást a tárgyalásokra, és a párbeszédre felszólítást is csak időnyerésre használja ki.  „A Maduróval folytatandó párbeszéd ideje már lejárt” – fogalmazott az újságíróknak Elliott Abrams.

Románia is elismerte Guaidó ideiglenes elnökségét

Az európai uniós tagállamok többségéhez hasonlóan az EU tanácsának soros elnökségét ellátó Románia is elismerte pénteken Juan Guaidót, az ellenzéki többségű venezuelai parlament vezetőjét a latin-amerikai ország ideiglenes elnökeként.

A román elnöki hivatal közleménye szerint Klaus Iohannis államfő az EU-tagországok külügyminisztereinek múlt heti bukaresti informális tanácskozása után szólította fel a külügyminisztériumot: készítsen sürgős elemzést a venezuelai válsághelyzetről, és tegye egyértelművé a Románia által képviselt álláspontot. Az elnöki hivatalba pénteken megküldött, a román miniszterelnök által is jóváhagyott elemzést, amely Juan Guaidó ideiglenes elnökségének elismerését javasolta, azonnal jóváhagyta a román külpolitikai döntések meghozatalában alkotmányos hatáskörrel rendelkező államfő – derül ki az elnöki hivatal tájékoztatásából.

Klaus Iohannis kifejezte meggyőződését, hogy Romániának határozott, gyors és megalapozott álláspontot kell képviselnie minden fontos külpolitikai kérdésben, kiváltképp most, amikor az EU soros elnöki tisztségét is ellátja.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő az EU külügyminisztereinek múlt heti egyeztetése után Bukarestben jelentette be, hogy az unió nemzetközi kontaktcsoport megalakításával akarja segíteni a venezuelai válság megoldását, megteremtendő az előrehozott demokratikus elnökválasztás megszervezéséhez szükséges bizalmi légkört.

Forrás: MTI

Kép: EPA

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ésszerű átszervezésekkel pótolni lehetne a hiányzó gyermekorvosokat a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint - olvasható a szombati Magyar Időkben.A napilap Póta Györgyöt idézve azt írja, hogy az elöregedés és az elvándorlás miatt a gyerekek...

Szabad György. MTI fotó

Az akadémikus haláláról Szilágyi Zoltán, a parlament sajtófőnöke számolt be.

Az edelényi kistérség

Elsőként hozza a kormányhatározat az edelényi kistérséget azon a listán, amely a szabad vállalkozási zónákat sorolja fel.

"Világos és határozott" választ sürgettek az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szombaton Vilniusban amiatt, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be - jelentette be a litván fővárosban Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

2019. október 24., csütörtök, Salamon