Szemérmetlenül hazudnak az ukrán válság érintettjei, véli Nógrádi György elemző

Téma: 

Angela Merkel német kancellár mondott egy-két fantasztikus mondatot vasárnapi moszkvai látogatásán, bölcsességeinek egyike, hogy Európa feladata nem a demokrácia terjesztése – mondta a Kossuth Rádióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

 
Németország továbbra is közvetíteni szeretne a saját szövetségi rendszere és Oroszország között – Nógrádi György kül- és biztonságpolitikai szakértő szerint ez derül ki Angela Merkel német kancellár hétvégi nyilatkozatából.Az elemző hozzátette, Merkel mondott egy-két fantasztikus mondatot. Az egyik, hogy az orosz-ukrán válságra csak politikai megoldás lehetséges. A másik fontos gondolata, hogy Európa célja a háború megakadályozása és nem a demokrácia terjesztése kell hogy legyen. Nógrádi György szerint ezek nagyon nagy bölcsességek.
 
Az elemző felidézte, hogy a kancellár vasárnap Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Krímről is beszélt, azt hangsúlyozta, hogy diplomáciai megoldás kell, mert a félsziget Oroszországhoz csatolása az európai biztonsági rendszer megsértése.
 
Azzal kapcsolatban, hogy Merkel nehezményezte, továbbra sincs tűzszünet Ukrajnában, Nógrádi György azt mondta, az valóban csak papíron létezik, a valóságban soha nem volt. Az elemző szerint Ukrajnában jelenleg alacsony intenzitású konfliktus van, a mérce ma már az, hogy napi tíznél több vagy kevesebb halottja van-e az összecsapásoknak. Jelenleg az utóbbi jellemző. Közben mindkét fél a másikat vádolja és szemérmetlenül hazudik.
Nógrádi György hozzátette, ami számára érdekes, hogy a két szakadár ukrajnai terület, Donyeck és Luhanszk egyre kevésbé fogadja el Moszkva fennhatóságát, egyfajta önjáróságra törekszik. Az elemző szerint ez életveszélyes. Ezzel egy időben egyre nagyobb az ellentét az ukrán elnök, Petro Porosenko és a miniszterelnök, Arszenyij Jacenyuk között.
 
Európa is megosztott az ukrán krízis kérdésében. Az amerikaiak álláspontját, hogy a katonai megoldás felé kell menni, Nagy-Britannia, a balti és a skandináv államok, Lengyelország és részben Románia is támogatja. Több más állam azonban, így Ausztria, Csehország, Szlovákia és Magyarország a német-francia politikai kezdeményezés mellett állnak. Hozzátette: a három fő játékos, Amerika, Németország és Oroszország három különböző koncepcióval közelít a válsághoz.

Kapcsolódó cikkeink

Fidesz: 22 éves csúcson a foglalkoztatás

A Fidesz szerint ma 22 éves csúcson van a foglalkoztatás és a családok terhei csökkennek, ellentétben a Gyurcsány-korszakkal, amikor a munkanélküliséget megduplázták és a magyarok terheit növelték.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Magyarország és Lengyelország a jövőben is minden támogatást megad egymásnak azokban a vitákban, amelyekkel akkor szembesülnek, amikor a járvány után kialakuló új világrend kihívásaira adandó válaszokat keresik – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán...

MTI Fotó Mohai Balázs

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes a tengeren megállította a migrációt, Magyarország pedig a szárazföldön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az Európai Unió bürokratáiból, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank tisztségviselőiből álló trojka ma már nem szólhat bele a magyar családok életébe - jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője - az országgyűlési...

2020. szeptember 28., hétfő, Vencel