Szijjártó: Alapvető érdeke Magyarországnak az együttműködés Brazíliával

Téma: 

Brazília gazdasága a világon a nyolcadik legerősebb, ezért egy olyan kicsi, de nyitott gazdaságú országnak, mint Magyarország, alapvető érdeke az együttműködés – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

 

Szijjártó Péter azt mondta, semmilyen politikai tényező nem gátolja az eredményes gazdasági együttműködést, mert Brazília és Magyarország hasonlóan közelít a világpolitika kérdéseihez. Azonos a látásmód a többi között a migráció kérdéséről, a biztonság garantálásának állami kötelezettségéről és a nemzeti érdekek érvényesítéséről. Hozzátette, az együttműködés jó alapokkal indul, mivel a 2018-as kereskedelmi forgalom meghaladta a 400 millió dollárt.

MTI Fotó

Kitért arra is, hogy az Európai Unió 2025-ig nem szeretné növelni a tagországok számát. Véleménye szerint ez „botrányos”, mert a nyugat-balkáni térség stabilizálásának legjobb eszköze a befogadás az európai integrációba. A szerbek uniós integrálása mind gazdasági, mind biztonsági szempontból fontos lenne – tette hozzá.

Az uniós forrásokkal kapcsolatban arról beszélt, hogy a nyugat- és észak-európai politikusok ezeket „könyöradományként” állítják be. Valójában azonban az uniós források szerződés alapján járnak Magyarországnak – emelte ki a külügyminiszter.

Szijjártó Péter a M1 csatornán azt mondta, a brazilok részéről komoly kereslet mutatkozik a magyar agrártechnológiákra és vízgazdálkodási megoldásokra.Emellett az informatikában és a kutatásban várható még szorosabb együttműködés.

A magyar felsőoktatási rendszer nemzetközi elismertségét jelzi, hogy évente 250 brazil hallgató kap ösztöndíjat magyarországi egyetemi tanulmányaihoz – mondta, megemlítve, hogy Brazíliában 80-100 ezer, magyar felmenőkkel rendelkező állampolgár él.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Szigorítaná a jogosítvány megszerzését a Magyar Közlekedéspolitikai Egyesület. A szervezet szerint ugyanis sok vezetésre alkalmatlan személy is engedélyt kap.

Az adóhatóság beavatkozásának köszönhetően szeptember végéig több mint 6000 fiktív cégnek kell felhagynia "tevékenységével", 700 céglovag pedig meg sem kezdhette működését.

MTI Fotó

Az Állami Számvevőszék benyújtotta a 2018-as működéséről és szakmai tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlésnek – közölte a számvevőszék csütörtökön közleményben az MTI-vel.

2019. augusztus 19., hétfő, Huba