Szijjártó: Elfogadhatatlan az ENSZ globális migrációs csomagja

Téma: 

Az ENSZ globális migrációs csomagjának célja az illegális bevándorlás legalizálása, ami teljes mértékben elfogadhatatlan, sérti a tagországok, köztük Magyarország szuverenitását – hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter közölte: a kormány szerint a globális migrációs csomag szélsőségesen és elfogultan bevándorláspárti dokumentum, amely káros és veszélyes.

MTI Fotó Szigetváry Zsolt

Az ENSZ ugyanazt a hibát akarja elkövetni, mint az Európai Unió, amely a kötelező betelepítési kvótákra akarta alapozni saját migrációs politikáját. Az ENSZ csomagja azonban veszélyesebb, mivel globális kezdeményezés, így nagyobb a hatása a kontinentális politikánál, és az egész világra kockázatot jelent – tette hozzá a miniszter.

A fő vitapont a csomaggal kapcsolatban, hogy kötelező vagy sem, mivel azonban a dokumentumban nyolcvan alkalommal szerepel a kötelezettség szó, így az az állítás, hogy csak ajánlásokat fogalmaz meg, hamis – jelentette ki Szijjártó Péter.

Jogilag nem kötelező dokumentum

Példaként elmondta, a dokumentum szerint az országoknak kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy tájékoztatják a migránsokat a migrációs útvonalakról, és tájékoztató kampányokat indítanak azoknak, aki el akarják hagyni az otthonukat.

Vállalniuk kell továbbá, hogy megkönnyítik a migránsok családegyesítését, nem vonják felelősségre az embercsempészekkel való együttműködés miatt a migránsokat, még akkor sem, ha határt sértenek, és ugyanolyan szolgáltatásokat nyújtanak a migránsoknak, mint az adott ország polgárainak – sorolta Szijjártó Péter.

Egy jogilag nem kötelező dokumentum nem írná elő nemzeti intézkedési tervek létrehozását, ez alapján „a napnál is világosabb”, hogy a globális migrációs csomag, ugyanúgy mint az eredetileg önkéntesnek induló betelepítési kvóta, hivatkozási ponttá, kötelezővé és a nemzetközi bíráskodás alapjává válik majd – mondta a miniszter.

Az elfogadási folyamatban sem veszünk részt

Közölte, ezért döntött úgy Magyarország, hogy már az elfogadási folyamatban sem vesz részt, ezzel is világossá téve, hogy a dokumentumot semmilyen formában és semmilyen mértékben sem tartja magára nézve kötelezőnek.

Úgy fogalmazott, Európában is komoly törekvések vannak arra, hogy kevert társadalmak jöjjenek létre, és a nemzetek eltávolodjanak saját identitásuktól kulturálisan, örökségileg, vallásilag.

Például mi szeretnénk a karácsonyt továbbra is karácsonynak nevezni, és úgy ünnepelni, ahogy eddig tettük – fogalmazott Szijjártó Péter.

Magyarország nem kommentálta a macedón helyzetet

Nyolc ország döntött úgy, hogy nem támogatja a csomagot, amelyről – a helyzet jelenlegi állása szerint – az ENSZ-közgyűlésen még idén szavazhatnak, Magyarország pedig nemmel szavaz majd – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva reagált Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter – Nikola Gruevszki volt miniszterelnök ügyében tett – nyilatkozatára, amely szerint Magyarországnak eddig nem volt gondja azzal, hogy bárkit is kiadjon Macedóniának, és soha nem kérdőjelezte meg a macedón igazságügy lépéseit.

A miniszter azt mondta, Magyarország mindig tartózkodott más országok belső viszonyainak kommentálásától, kivéve, ha a magyar kisebbségek elleni intézkedésekről vagy Magyarország elleni támadásról volt szó.

Így Magyarország nem kommentálta a macedón belpolitikai helyzetet sem, dacára annak, hogy lenne véleménye, és elvárja másoktól is, hogy ugyanígy tartsák tiszteletben a magyar döntéseket – tette hozzá.

 Nem a kormány döntött Gruevszki menekültstátuszáról

Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság legutóbbi, Macedóniáról szóló jelentésében hangot ad annak az aggodalmának, hogy az ott zajló igazságszolgáltatási és bírósági eljárások során a politikai befolyás veszélye fennáll.

Az Európa Tanács pedig arról írt, hogy Macedóniában olyan börtönviszonyok vannak, amelyek között nem érvényesülnek az emberi jogok, az egészségügyi ellátás és egyéb napi betevőhöz való hozzáférés pénz kérdése, a körülmények pedig erőszakosak – mondta Szijjártó Péter.

Kiemelte, a menekültstátusz megadásáról a döntést nem a kormány hozta, hanem az a hatóság, amelynek ez a dolga, és ezt a kormánytól függetlenül teszi.

Hozzátette, hogy Magyarország továbbra is támogatni fogja a macedónokat az euroatlanti integrációs folyamatában.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Szigetváry Zsolt

 

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ migrációs csomagjáról szóló vitában elmondta, Magyarország és a magyar emberek elutasítanak minden olyan dokumentumot, amely a magyar nép jogát megkérdőjelezi.

2020. június 3., szerda, Klotild