Szijjártó: A magyar és a lett két szabadságharcos nép

Téma: 

A magyar és lett együttműködés kölcsönösen előnyös, mindkét nép igazi szabadságharcos – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Rigában.

A tárcavezető Edgars Rinkevics lett külügyminiszterrel tárgyalt, majd sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország kölcsönösen előnyösnek tekinti a Lettországgal folytatott együttműködést mind védelmi, mind politikai, mind pedig gazdasági szempontból. Továbbá az is előnyös, hogy az Európai Unió jövőjéről folytatott viták során sok kérdésben hasonló álláspontot képviselnek – tette hozzá.

MTI Fotó Borsos Mátyás

A kétoldalú együttműködést ismertetve hangsúlyozta: 2022-ben Magyarország újra részt vesz a balti országok légterének védelmében. Magyarország beadta csatlakozási kérelmét a NATO Stratégiai Kiválósági Központjához, amely Rigában található – közölte.

Szijjártó Péter elmondta: mindkét ország elkötelezett támogatója az Európai Unió bővítésének, ezt stratégiai kérdésnek tekintik, és hibának tartják, hogy az EU nem hozta meg az elmúlt időben a nyugat-balkáni bővítéshez szükséges döntéseket.

Arról is beszélt, hogy a többéves uniós költségvetési keretről szóló vitában a kohéziós források jelentőségét mindkét ország meg akarja tartani, és nem fogadnak el szubjektív feltételeket az uniós források elosztásánál.

A külügyminiszter kitért rá: a migráció tekintetében Magyarország és Lettország a határvédelem fontosságát kiemelkedőnek tekinti, „meg akarjuk védeni a saját hazánkat, meg akarjuk védeni a polgárainkat”. Emellett elutasítják a kötelező kvótákra vonatkozó brüsszeli elképzeléseket és nem szavazták meg az ENSZ globális migrációs csomagját – emlékeztetett.

A gazdasági együttműködést illetően elmondta: az Eximbank 360 millió eurós hitelkeretet nyitott magyar és lett vállalatok együttműködésének ösztönzésére. Lettország nagyon sok erőfeszítést tesz a lett gazdaság modernizálásáért, és Magyarország is így van a magyar gazdasággal, amely dimenzióváltáson megy át, ezért magyar és lett vállalatok támogathatják egymást az elkövetkező időben – vélekedett.

Megjegyezte: Magyarország támogatja Lettország jelöltségét az ENSZ Biztonsági Tanácsába a 2026-2027-es időszakra, mert helyes, ha a közepes méretű közép-európai országok képviselve vannak a testületben.

A tárcavezető kiemelte: a két ország kapcsolatát a kölcsönös tisztelet jellemzi, amely nagy mértékben arra épül, hogy két szabadságharcos népről van szó, két olyan nemzetről, amelynek egészen a közelmúltig kellett harcolnia a szabadságáért és a szuverenitásáért a kommunista elnyomással szemben.

Szijjártó Péter Rigában találkozott Ralfs Nemiro lett gazdasági miniszterrel és Zbignevs Stankivics rigai metropolita érsekkel, a lettországi katolikus egyház vezetőjével, továbbá ellátogatott a NATO Stratégiai Kiválósági Központjába.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó Borsos Mátyás

Kapcsolódó cikkeink

Kossuth Lajos a magyar szabadság jelképévé lett”

"Monokon a római katolikus templomban és a Kossuth-szobornál tartott ünnepi ülést a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés. Az ünnepségen egyebek mellett részt vett dr.

Szabó László és Szekeres Pál - MTI Fotó: Kovács Attila

Szabó Lászlót választották meg elnöknek a Magyar Paralimpiai Bizottság rendkívüli tisztújító közgyűlésén.A Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (Fodisz) elnöki tisztét ellátó 45 esztendős Szabó László 33, ellenfele, a Magyar Rögbi...

Juhász Márton GyroSet nevű, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítésére kifejlesztett rendszere lett az egyik győztese a szilícium-völgyi Singularity University által meghirdetett verseny budapesti döntőjének.A NASA és Google által alapított amerikai...

Évtizedek óta nem volt olyan alacsony a mézhozam Magyarországon, mint 2014-ben. Ez a szakemberek szerint elsősorban a kedvezőtlen időjárás következménye - írta a Népszava kedden.

2020. június 3., szerda, Klotild