Szijjártó: nem irányítani kell a migrációt, hanem megállítani

Téma: 

Nem irányítani kell a migrációt, hanem megállítani, nem azért kell tenni nagy erőfeszítéseket, hogy legálissá tegyék az illegális migrációt, hanem azért, hogy békés körülmények között élhessenek az emberek a hazájukban – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson, hétfőn New Yorkban.

Magyarország nagy jelentőséget tulajdonít a globális migrációs csomagról folytatott vitának, mert az ügyben születendő döntés a gyermekeink és az unokáink jövőjét is hosszú távon meghatározza. Ezért fel kell vetni néhány alapvető kérdést, például, hogy rendet és biztonságot akarunk-e – fejtette ki az ENSZ-székházban, a világszervezet globális migrációs csomagjáról folytatott kormányközi tárgyaláson a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette, ezért azt szeretnék, hogy az ENSZ országai biztonságban legyenek.

MTI/KKM

Arról is beszélt, hogy nemzeti konzultáció keretében megkérdezték a magyar emberek véleményét, akik egyértelműen kifejezésre juttatták akaratukat. Kiemelte, a többmillió visszaküldött konzultációs ív mellett  az április 8-i választások is a magyarok akaratát tükrözik, ugyanis a kormánypártok rekordmagas felhatalmazást kaptak a szavazóktól. A tárcavezető úgy folytatta: a migrációt nem kezelni kell, hanem annak megakadályozásán kell dolgozni.

Leszögezte: ahelyett, hogy új módszertant keresnénk a migráció tekintetében, azt kellene keresni, hogy az emberek saját hazájukban hogyan tudnak jó körülmények között élni.

Szijjártó Péter emlékeztetett: kezelhetetlen következményeket és párhuzamos társadalmakat hozott létre a migráció 2015-ben. A külgazdasági és külügyminiszter hozzátette, a legóvatosabb számítások szerint jelenleg 30-35 millió ember él Európa közelségében, akik nagyon gyors döntést hozhatnak azzal kapcsolatban, hogy útra keljenek-e, és ez bármikor megtörténhet.

Felhívta a figyelmet: el kell kerülni azt, ami 2015-ben történt.  Szijjártó Péter leszögezte: a csomagnak tartalmaznia kell a jogot, hogy békés körülmények között élhessenek az emberek saját országukban. Hozzáfűzte, akik pedig elhagyják saját országukat, gondoskodni kell róla, hogy a lehető legközelebb maradhassanak, hogy ha a konfliktus véget ér, mielőbb visszatérhessenek hazájukba.

„Nemzeti szuverenitási kérdés a demográfia megoldása

Magyarország nem ért egyet azzal, hogy a migráció jó, hiszen rossz azoknak, akiknek el kell menekülniük a hazájukból, rossz a tranzitországoknak, és kihívást jelent a célországoknak is – jelentette ki.

A tárcavezető felszólalásában kiemelte: a migrációt nem szabad alapvető emberi jogként definiálni. Hozzátette, alapvető emberi jog az, hogy mindenki békés és elfogadható körülmények között éljen Európában. Úgy fogalmazott: a határvédelem nem opció, minden országnak kötelezettsége megvédeni a saját biztonságát, ezért elutasítanak mindent, ami legalizálná a határok illegális átlépését. „Ez bűncselekmény, és akik elkövetik, számítaniuk kell a következményekre” – fogalmazott.

A külügyminiszter arra is kitért: ha a demográfiai kihívásokról esik szó, nem értünk egyet azzal, hogy arra a migráció a megfelelő megoldás. Szijjártó Péter felszólította a jelenlevőket:  ne helyezzenek nyomást Magyarországra és más országokra, hiszen ez nemzeti szuverenitási kérdés.

A külgazdaságiés külügyminiszter hozzátette: hazánk részt vesz a migrációval kapcsolatos további vitán.

Forrás: MTI

Kép: MTI/KKM

Kapcsolódó cikkeink

MTI/KKM/Burger Zsolt

Nem védekeznünk kell, hanem felkészülnünk az új korra – jelentette ki Szijjártó Péter csütörtökön a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) párizsi, digitális innovációval foglalkozó miniszteri értekezletén.

https://upload.wikimedia.org

A menekültválság kezeléséhez "nem a kevesebb, hanem a több Európa" megteremtésén keresztül vezet az út, vagyis az uniós tagországoknak nem külön-külön, hanem együttesen kell keresniük a megoldást - mondta Herman Van Rompuy, az Európa Tanács volt elnöke csütörtök este...

2020. május 26., kedd, Fülöp,Evelin