Szijjártó Péter kétoldalú megbeszéléseket folytatott Kuvaitban

Téma: 

Iraki, török, malajziai, szlovén, szaúd-arábiai és ausztrál kollégájával folytatott kétoldalú megbeszélést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Kuvaitban.

A tárcavezető, aki az Iszlám Állam terrorszervezet legyőzésére létrejött globális koalíció külügyminiszteri értekezletére érkezett Kuvaitba, az ülés alkalmával egyeztetett iraki partnerével. Elmondta, megállapodtak abban, hogy Irak megadja a vízumot azon magyar kontingens tagjainak, amely az országban jelenleg tartózkodó katonák leváltására érkezik.

MTI Fotó

Magyarország 150-ről 200-ra növelte a magyar katonai kontingens létszámát Irakban, az újonnan érkező katonák február végén foglalhatják el a helyüket – közölte. Kitért arra: megállapodtak arról is, hogy az Iszlám Állam elleni harcokban megsérült 20 iraki katona gyógykezelését vállalják Magyarországon, közülük öten február végén érkeznek ide.

Idén is tartanak képzést robbanóeszközök hatástalanításáról

Emellett arról is megegyeztek, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is tartanak képzést robbanóeszközök hatástalanításáról az iraki haderő tagjainak – tette hozzá. Megjegyezte: a gazdasági együttműködési megállapodás kérdését is lezárták, így hamarosan aláírhatják a dokumentumot.

Szijjártó Péter elmondta: a török külügyminisztert biztosította arról, hogy Magyarország a globális terrorellenes küzdelem elkötelezett támogatójaként mindig szolidaritást vállal az országgal a terrorellenes erőfeszítései során. Magyarország és Törökország gazdasági együttműködése úgy bővült, hogy a tavalyi év végére a kereskedelmi forgalom értéke meghaladta a hárommilliárd dollárt – mutatott rá.

Véglegesítették a gazdasági együttműködési megállapodás szövegét

A külügyminiszter beszámolt arról is, hogy a malajziai partnerével folytatott megbeszélésén véglegesítették a gazdasági együttműködési megállapodás szövegét, így az hamarosan aláírható. Megállapodtak az oktatási csereprogramokról is, így 40 malajziai hallgatónak biztosítanak ösztöndíjat magyarországi tanulmányokhoz – mondta. Hozzátette: emellett véglegesítették a mezőgazdasági együttműködési megállapodás szövegét is.

Közölte: Malajzia az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak a térségben, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 31 százalékkal bővült tavaly. Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a szlovén külügyminiszterrel áttekintették a határt keresztező infrastruktúrák ügyét. A Lendvadedes és Lendva-Hosszúfalu közötti határkeresztező utat 2018-ban forgalomba helyezhetik, így egy újabb határkeresztező út jön létre a két ország között – magyarázta.

Mint mondta, tárgyaltak a magyar-szlovén gázvezeték-összeköttetésről, a két ország közötti villamosvezeték-összeköttetés vonatkozásában pedig arról, hogy 2019-re Szlovénia is elkészül a munkával a saját oldalán, Magyarország ezzel már kész van, így össze lehet kötni a villamosenergia-hálózatokat, ami az energiaellátás biztonságát nagyban növeli.

A külügyminiszter kifejtette: tanácskozott szaúd-arábiai kollégájával is, akivel a közel-keleti békefolyamat jelenlegi állásáról és az Arab-öböl térségének konfliktusairól beszélt. Megerősítette, hogy Magyarországnak stratégiai fontosságú a régió stabilitása, mert “akármi történik ebben a térségben, az szinte azonnali hatással van az európai biztonságra”. Megjegyezte: találkozott az ausztrál külügyminiszterrel is, aki február 22-én hivatalos látogatást tesz Magyarországon, ahol a visegrádi országok külügyminisztereivel egyeztet.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Az ország Egészségügyi Minisztériuma által kialakított orvosi vizsgálaton szűrik ki a Kuvaitba érkező melegeket, és kiutasítják őket – idézett egy kuvaiti kormányhivatalnokot a brit Daily Mail.

AP

Az ukrán elnök szerint a Kreml be akar avatkozni a március végi ukrajnai elnökválasztásba, és Vlagyimir Putyin orosz elnök "mániásan" törekedni fog arra, hogy az országot orosz befolyás alá vonja, ahogy az a szovjet időkben volt....

hirado.hu

Az Egy övezet, egy út kezdeményezés (BRI) csúcstalálkozóján Pekingben tartózkodó Vlagyimir Putyin tájékoztatta Hszi Csin-ping kínai elnököt a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel a héten Vlagyivosztokban folytatott tárgyalásairól....

Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a felújított rimaszombati református templomért tartott hálaadó istentisztelet előtt 2013. november 17-én.	 - © MTI Fotó: Komka Péter

A török hódoltság idején éppúgy, mint most a templom és az iskola a magyarság megmaradásáért folytatott harc legfontosabb színtere a Kárpát-medencében – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő vasárnap a felvidéki Rimaszombatban, ahol beszédet mondott a helyi református...

2020. július 8., szerda, Ellák