Szijjártó szerint az ENSZ migrációs csomagja elfogadhatatlan

Téma: 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ migrációs csomagjáról szóló vitában elmondta, Magyarország és a magyar emberek elutasítanak minden olyan dokumentumot, amely a magyar nép jogát megkérdőjelezi.

2015-ben 4000 ezer migráns vonult keresztül az országon, akik megsértették hazánk viselkedési szabályait – emlékeztetett Szijjártó Péter. Hozzátette, hogy vonulásuk során fő útvonalakat torlaszoltak el az országban.

MTI Fotó

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy Magyarország aggódik azon alapelv miatt, ami megjelenik az ENSZ migrációs csomagjának szövegében. Kijelentette, nem adhatunk elsőbbséget a migránsok megkérdőjelezhető jogainak az alapvető emberi jogokkal szemben.

A migráció nem alapvető emberi jog – hangsúlyozta. Az alapvető jog a biztonságos élethez való jog. Az emberek azon alapvető joga, hogy otthon biztonságban élhessenek, nem helyezhető a migráció megkérdőjelezhető joga elé.

Kijelentette, Magyarország vissza fog utasítani minden olyan dokumentumot, ami a magyar nép jogát kérdőjelezi meg. Azt a jogot, hogy a magyar emberek biztonságosan élhessenek a saját országukban. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, csak a magyaroknak van ahhoz joga, hogy eldöntsék, kivel akarnak együtt élni az országukban.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, nem ösztönözni kell, hanem megállítani a migrációs hullámot. Az ENSZ migrációs csomagjának tervezetével kapcsolatban úgy fogalmazott, a biztonsági kockázatokat nem szabad zárójelbe tenni. A biztonság az első – hangsúlyozta hozzátéve, a migrációs hullám óriási biztonsági kockázatot jelent.

Szijjártó Péter szerint a tervezet szerint háromféle országot lehet megkülönböztetni migrációs szempontból: eredet, kibocsátó vagy célország. Magyarország nem akar egyik sem lenni – mondta. Hazánk minden politikai, jogi és gazdasági eszközt megragad, hogy egyik országgá se váljon – fűzte hozzá. „Ezért csak és kizárólag olyan dokumentumot tudunk elfogadni, amely a biztonságot helyezi előtérbe” – hangsúlyozta.

A miniszter azzal zárta felszólalását, hogy hazánk célja egy kevésbé részrehajló, de sokkal kiegyensúlyozottabb dokumentum. Valamint a Magyarország által javasolt 12 pont megfontolását kérte a résztvevőktől. Úgy fogalmazott a magyar közvélemény decemberig fogja nyomon követni a migrációs tervezetről szóló vitát.

Forrás: hirado.hu

Kép: MTI Fotó

2019. június 24., hétfő, Iván