Szili Katalin: Sok magyar család gondolkodik Nagy-Britanniában a hazatelepülésen

Téma: 

A Nagy-Britanniában élő magyar családok közül sokan gondolkodnak a hazatelepülésen, mert drága a brit óvodai ellátás, a magyar kormány családtámogatói intézkedései pedig vonzóak – mondta Szili Katalin az MTI-nek pénteken telefonon nyilatkozva, miután meglátogatta a Walesben élő magyar közösséget.

 
 

A nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott tudatta, hogy Wales fővárosában, Cardiffban regionális diaszpóra értekezleten vett részt, amelyen mások mellett részt vett Norton Éva, a Magyarok Angliai Országos Szövetségének elnöke. Szili Katalin elmondása szerint egyre több a magyar iskola a szigetországban.

MTI Fotó

Angliában már 23 működik, Walesben három – mondta a miniszterelnöki megbízott. Hozzátette, hogy a 23 magyar iskolába összesen 1550 tanuló jár, és a tanintézetek közül hat az utóbbi három évben nyílt meg.

A szülők a magyar nyelvtudás, a kultúra, az identitás, a hagyományok őrzése – egyebek közt néptáncképzés – végett járatják gyerekeiket magyar iskolákba, továbbá az esetleges hazatérés miatt, hogy a gyereknek ne legyenek gondjai a tanulás folytatásában – mondta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy jelenleg március 15-e megünneplésére, továbbá húsvétra készülnek az említett iskolákban.

Szili Katalin úgy vélekedett, hogy a visszatelepülés fontolóra vételében szerepet játszhat az is, hogy a magyar családtámogatás elég vonzó.Szili Katalin beszámolt arról is, hogy élénk a kulturális kapcsolat Wales és Magyarország között, a jövő héten például walesi-magyar kórustalálkozó lesz.

„Ezen a Kodály-módszert is megismertetik, amely nagyon népszerű a walesiek között, és szeretnének hagyományt teremteni a módszer megismertetésében” – fogalmazott Szili Katalin.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó

A Székely Autonómia Napja legyen számunkra egy felkiáltójel – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtést is népszerűsítette.

Szili: a korszakváltást hirdetők okozzák az újabb fideszes kétharmadot

Szili Katalin szerint a korszakváltást követelők vissza akarnak hozni egy régi korszakot.

hirado.hu

A magyar családpolitikai rendszer viszonyítási ponttá, hivatkozási alappá vált – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kedden az M1-en.

Húsz oldalnyi fotót közölt a bikinifelső nélkül lencsevégre kapott Kate Middletonról a Chi olasz magazinújság hétfői száma. A lap a Berlusconi család birtokolta Mondadori csoport tulajdona.

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr