Szili Katalin üzenete a Székely Autonómia Napja alkalmából

Téma: 

A Székely Autonómia Napja legyen számunkra egy felkiáltójel – hangsúlyozta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében, amelyben a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtést is népszerűsítette.

Úgy fogalmazott: a mai nap a Székely Autonómiáé. Őrtüzek gyúlnak e napon Székelyföld szerte, hirdetve az ott élő magyarság jogos autonómiaigényét. Lármafák jelzik, hogy 100 évvel a trianoni békediktátum, 30 évvel a rendszerváltozás után, egy átalakulóban levő európai közösség nem hagyhatja figyelmen kívül a szülőföldjén boldogulni akaró, identitására büszke székelység törekvését.

MTI Fotó

Kiemelte: a demokrácia csak akkor lehet hivatkozási alap, ha az autonómiát is támogatja. Hiszen az önrendelkezés ezen formája az állami szuverenitást tiszteletben, a többség gyarapodását pedig szem előtt tartja.„Székely barátaink ezt pontosan tudják” – írta.

Azt kérte a magyaroktól, hogy október utolsó vasárnapján egy gyertya meggyújtásával és annak kihelyezésével otthonaik ablakába jelképesen is fejezzék ki támogatásukat a székely autonómia mellett, mindezzel pedig tegyenek a Kárpát-medencei régiókban őshonos kisebbségként élő magyarság érvényesüléséért is.

Hozzátette: ebben az esztendőben, amikor a nemzet összefogására talán a leginkább szükség van, a Székely Autonómia Napja legyen számunkra egy felkiáltójel. Ezért arra hívta fel a figyelmet, hogy a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtés végéig, azaz a november 7-ig még rendelkezésre álló néhány napban mindenki keresse meg legalább egy, valamely európai országban élő ismerősét, és kérje meg, hogy támogassa a polgári kezdeményezést a nemzeti régiókért.

„Egy üzenettel ismerősének, egy üzenettel nemzettársainkért Brüsszelnek” – írta Szili Katalin.

Forrás: MTI

Kép: MTI Fotó

Kapcsolódó cikkeink

Szili: a korszakváltást hirdetők okozzák az újabb fideszes kétharmadot

Szili Katalin szerint a korszakváltást követelők vissza akarnak hozni egy régi korszakot.

Szili: A Gyurcsány-beszéd mindent elárult

A gyűlölet meghatározta kétpólusú politikában sokkal hangosabban kellene szót emelni a higgadt, kiegyensúlyozott politikai stílusért - véli a KTI elnöke, aki szerint nagyon sokatmondó, hogy a balliberális oldalon a hétvégén nem a miniszterelnök-jelölt, hanem Gyurcsány...

2021. május 6., csütörtök, Ivett,Frida