Szili: A kormány gazdasági és családtámogatásokkal segíti a felvidéki magyarságot

Téma: 

A magyar kormány egyebek mellett gazdasági és családtámogatásokkal segíti a felvidéki magyarság boldogulását – mondta a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott pénteken az M1 csatornán.

Szili Katalin felidézte, nemrég volt 25 éve annak, hogy a felvidéki magyar választott képviselők Komáromban megfogalmazták a szlovákiai magyarságot érintő legfontosabb céljaikat. Egyebek mellett – folytatta – társnemzeti státuszt szerettek volna, azt, hogy ahol a magyarság számaránya eléri a lakosság 10 százalékát, ott legyen hivatalos nyelv a magyar, és a hivatalokban részarányosan legyen magyar foglalkoztatás.
 

Megjegyezte: akkor 11,5 százalék volt a magyarság aránya Szlovákiában, jelenleg viszont nem éri el a 10 százalékot. Nem annyira az elvándorlás, hanem inkább az asszimiláció jellemző – tette hozzá.

Szili Katalin elmondta: a magyar gazdaság javuló helyzete a határon túli magyarságnak is sokat jelent. Ennek köszönhető, hogy a kormány támogatást nyújt a felvidéki, a vajdasági, a kárpátaljai és az erdélyi magyaroknak is. Ez gazdasági, oktatási, kulturális támogatást jelent, segíti az önazonosság megőrzését, valamint azt, hogy a magyarság a szülőföldjén fejlődhessen gazdaságilag.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány családpolitikai eszközökkel is támogatja a határon túli magyarokat, példaként említette a Köldökzsinór programot. Kiemelte a Rákóczi Szövetség Felvidékről indult kezdeményezését is, amelynek keretében tízezer forintos támogatást adnak mindenkinek, aki magyar iskolába íratja gyermekét. Az idén beiratkozottak száma jelentősen nőtt az előző évekhez képest – mondta a miniszterelnöki megbízott.

Forrás: MTI

 

Kapcsolódó cikkeink

Szili: a korszakváltást hirdetők okozzák az újabb fideszes kétharmadot

Szili Katalin szerint a korszakváltást követelők vissza akarnak hozni egy régi korszakot.

Szili: A Gyurcsány-beszéd mindent elárult

A gyűlölet meghatározta kétpólusú politikában sokkal hangosabban kellene szót emelni a higgadt, kiegyensúlyozott politikai stílusért - véli a KTI elnöke, aki szerint nagyon sokatmondó, hogy a balliberális oldalon a hétvégén nem a miniszterelnök-jelölt, hanem Gyurcsány...

Feljelentés az összefogás használata miatt

Név, szlogen és védjegylopás, valamint az ezekkel összefüggő választási csalás miatt feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen a Legfőbb Ügyészségen az Összefogás Párt.

MTI Fotó Bruzák Noémi

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a felvidéki magyarság meg tudja őrizni identitását – jelentette ki a nemzetpolitikai államtitkár kedden Szegeden.

2019. június 27., csütörtök, László