Szíria – Az európai külügyminiszterek világos és határozott választ szorgalmaznak

Téma: 

"Világos és határozott" választ sürgettek az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei szombaton Vilniusban amiatt, hogy Szíriában vegyi fegyvert vetettek be - jelentette be a litván fővárosban Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az európai uniós külügyminiszterek kétnapos informális találkozójának zárónapján - amelyen John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője is jelen volt - a tisztségviselő azt is bejelentette, hogy a résztvevők üdvözölték Francois Hollande francia államfő állásfoglalását, amely szerint országa megvárja az ENSZ-jelentést, mielőtt bármiféle katonai beavatkozásról döntene.

A vilniusi találkozó résztvevői mindenesetre szükségesnek tartják a határozott válaszadást. Ezt Guido Westerwelle német külügyminiszter is leszögezte Vilniusban, bejelentve, hogy Németország is csatlakozik ahhoz a G20-csúcson pénteken született nyilatkozathoz, amelyben az Egyesült Államok és tíz másik résztvevő Szíriával szemben erőteljes nemzetközi választ sürgetett. Előző nap még Németország - az uniós résztvevők közül egyedül - nem támogatta a dokumentumot, álláspontját azzal indokolva, hogy tiszteletben kell tartani az európai döntési folyamatot.

Üdvözölte a német vélemény változását Laurent Fabius francia külügyminiszter, kijelentve: "az, hogy Európa együtt van, jó dolog". Elégedetten szólt a tanácskozás eredményeiről, miközben Franciaország az utóbbi napokban eléggé elszigeteltnek tűnt Európában, egyedül védelmezve a Szíria elleni csapás tervét.

A zárónyilatkozatot felolvasó Ashton asszony közölte: a jelenlévők egyöntetű véleménye aszerint "erős bizonyítékok szólnak amellett, hogy a szíriai rezsim felelős a (vegyifegyver-)támadásért", amelynek több száz, más adatok szerint ezernél is több halottja volt Damaszkusz környékén.

John Kerry üdvözölte a szombati záródokumentumot. "Nagyon hálásak vagyunk a mai találkozóról kiadott, Szíriára vonatkozó nyilatkozatért, amely erőteljes nyilatkozat az elszámoltathatóság szükségességéről" - mondta az amerikai miniszter, miután találkozott európai uniós kollégáival. Más kérdésről szólva ugyanakkor lebeszélni igyekezett az európaiakat arról az új EU-irányvonalról, amely bojkottot hirdet a megszállt palesztin területeken törvénytelenül létesült zsidó telepekkel szemben.

Angela Merkel német kancellár közben Oranienburgban egy választási kampánygyűlésen védelmébe vette azt, hogy pénteken Szentpéterváron húzódozott a Szíriáról szóló nemzetközi nyilatkozat aláírásától. Merkel fontosnak nevezte a közös uniós álláspontot ezzel kapcsolatosan.

A franciák több mint kétharmada, azaz 68 százaléka ellenzi országa esetleges katonai szerepvállalását Szíriában - derül ki az Ifop közvélemény-kutató intézet legújabb felméréséből, amelyet a Le Figaro című napilap hozott nyilvánosságra szombaton.

Az ellenzők számaránya nőtt az egy héttel ezelőtt végzett felmérés adataihoz képest. A tizennyolc év feletti lakosság körében 972 fős mintán végzett felmérés szerint arra a kérdésre, miszerint "helyeselne vagy ellenezne Ön egy nemzetközi katonai beavatkozást Szíriában?", a megkérdezettek 64 százaléka ellenezte az esetleges akciót, az augusztus 29-i felmérésében viszont még csak 45 százalékot tettek ki. A helyeslők aránya most 36 százalék volt a korábbi 55 százalékkal szemben.

Az ellenzők a baloldali gondolkodásúak 45, a jobbközép Népi Mozgalom Unió (UMP) szimpatizánsainak 75, illetve a szélsőjobboldali Nemzeti Front híveinek 77 százalékát teszik ki.

Arra a kérdésre, hogy "Egy feltételezett beavatkozás esetén helyeselné-e Franciaország (bármiféle) katonai szerepvállalását?", a megkérdezettek 68 százaléka felelt nemmel. Ez esetben kilenc százalékos a növekedés az augusztus végi felmérések eredményeihez képest, akkor ugyanis az ellenzők 59 százalékot tettek ki, az igenlők mostani - 32 százalékos - aránya magasabb a korábbi 41 százaléknál.

Erre a kérdésre a baloldali érzelműek 48, az UMP-szimpatizánsok 76, az FN-híveknek pedig 83 százaléka válaszolt nemmel.

Kapcsolódó cikkeink

MTI Fotó: Illyés Tibor

Ésszerű átszervezésekkel pótolni lehetne a hiányzó gyermekorvosokat a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint - olvasható a szombati Magyar Időkben.A napilap Póta Györgyöt idézve azt írja, hogy az elöregedés és az elvándorlás miatt a gyerekek...

Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkár szerdán jelentette be, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatási programot indít azoknak az 55 év feletti munkanélküli nőknek, akiknek a nyugdíjba vonuláshoz szükséges 40 év szolgálati időből kevesebb mint 1 év...

2019. július 17., szerda, Endre,Elek