Szlovákia: évtizedes csúcson a munkanélküliség

Téma: 

Szlovákiában januárban már az ötödik egymást követő hónapban nőtt a munkanélküliség. A szlovák munkaügyi hivatal szerdán közölt adatai szerint a januári ráta 14,80 százalékra nőtt a decemberi 14,44 százalékról. A Reuters által megkérdezett elemzők némileg alacsonyabb, 14,60 százalékos januári munkanélküliséggel számoltak.

Az egy évvel ezelőtti januári ráta alacsonyabb, 13,69 százalék volt. Szlovákiában 2008 augusztusában volt a legalacsonyabb a munkanélküliség 7,36 százalékkal. Az 5,4 millió lakosú euróövezeti országban 399 367 munkanélkülit tartottak nyilván januárban az egy évvel korábbi 369 948 után. Elemzők a szlovák munkanélküliség további emelkedésére számítanak, mivel az ország exporttermékei iránt gyenge a kereslet a főbb kereskedelmi partnerek, az euróövezet más országai részéről. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink

Shutterstock

Felkészült a fűtési szezonra a hazai energiaszektor, biztosított az ellátás – mondta Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára.

MTI/EPA/Martin Divisek

Csuja László Virágvölgy című, amatőr főszereplőkkel készült első mozifilmjét díjazta a zsűri szombat este az 53. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

A 2012-es állami támogatáshoz viszonyítva az idei fenntartói támogatás újabb radikális csökkentése elkerülhetetlenné tette jelentős állami támogatásos bér- és járulék megtakarítását az intézmény pénzügyi egyensúlyának megtartása érdekében.

2019. szeptember 17., kedd, Zsófia