Támogatásáról biztosította Törökországot az amerikai alelnök

Téma: 

Washingtonnak nem volt előzetes értesülése a július 15-i török katonai puccskísérletről - mondta Joe Biden amerikai alelnök szerdán Ankarában a Binali Yildirim török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: Washington együttműködik a török hatóságokkal a Fethullah Gülenre vonatkozó bizonyítékok értékelésében. Ankara az Egyesült Államokban élő muzulmán hitszónokot teszi felelőssé a puccskísérlet kiterveléséért.Az amerikai alelnök hangsúlyozta: Washington és Ankara kapcsolata kiemelt jelentőségű, az Egyesült Államok szövetségesként, partnerként és barátként tekint Törökországra.

Biden  teljes támogatásáról biztosította Törökországot a puccskísérletet követően és mint mondta, minden szükséges segítséget megad Ankarának a demokrácia megerősítése felé vezető úton.

Szíria területi egységét meg kell őrizni, Törökország nem fogad el egy különálló kurd entitást – mondta Binali Yildirim török kormányfő szerdán Ankarában a Joe Biden amerikai alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Washingtonnak felül kell vizsgálnia a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű szíriai kurd fegyveres csoportra vonatkozó álláspontját – mondra a miniszterelnök.   Jelezte ugyanakkor: Törökország egyetért az Egyesült Államokkal abban a kérdésben, hogy a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) nem léphet át az Eufrátesz folyó nyugati oldalára

Megerősítette: Ankara elvárja Fethullah Gülen haladéktalan kiadatását. Nyomatékosította: a két félnek nem szabad megengednie, hogy egyes incidensek kárt okozzanak a kapcsolataikban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink

Brazília külügyminisztere aggodalmát fejezte ki helyi idő szerint vasárnap egy lapjelentés miatt, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) brazilok millióinak telefonbeszélgetéseiről és elektronikus leveleiről gyűjtött adatokat.Az O Globo című brazil napilap...

KIm Dzsong Un

Az amerikai felderítés szerint Észak-Korea harcias retorikája mögött alapvetően az áll, hogy Kim Dzsong Un be kívánja bizonyítani: szilárdan kézben tartja a hatalmat - jelentette ki csütörtöki kongresszusi meghallgatásán az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója...

Illusztráció

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet állítása szerint megszerezte száz amerikai katona nevét, egyesült államokbeli címét és fényképét, feltette az internetre, és felszólította Amerikában élő "magányos farkas" híveit, hogy öljék meg őket.

Egy orosz harci repülőgép befogott egy amerikai felderítőgépet, amely megközelítette az orosz partokat - közölték amerikai illetékesek és az orosz védelmi minisztérium.

 

2019. július 16., kedd, Valter