Támogatásáról biztosította Törökországot az amerikai alelnök

Írta: itv , - Frissítve: 24th August, 2016 - 4:46pm

Téma: 

Washingtonnak nem volt előzetes értesülése a július 15-i török katonai puccskísérletről - mondta Joe Biden amerikai alelnök szerdán Ankarában a Binali Yildirim török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: Washington együttműködik a török hatóságokkal a Fethullah Gülenre vonatkozó bizonyítékok értékelésében. Ankara az Egyesült Államokban élő muzulmán hitszónokot teszi felelőssé a puccskísérlet kiterveléséért.Az amerikai alelnök hangsúlyozta: Washington és Ankara kapcsolata kiemelt jelentőségű, az Egyesült Államok szövetségesként, partnerként és barátként tekint Törökországra.

Biden  teljes támogatásáról biztosította Törökországot a puccskísérletet követően és mint mondta, minden szükséges segítséget megad Ankarának a demokrácia megerősítése felé vezető úton.

Szíria területi egységét meg kell őrizni, Törökország nem fogad el egy különálló kurd entitást – mondta Binali Yildirim török kormányfő szerdán Ankarában a Joe Biden amerikai alelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Washingtonnak felül kell vizsgálnia a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű szíriai kurd fegyveres csoportra vonatkozó álláspontját – mondra a miniszterelnök.   Jelezte ugyanakkor: Törökország egyetért az Egyesült Államokkal abban a kérdésben, hogy a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártja (PYD) nem léphet át az Eufrátesz folyó nyugati oldalára

Megerősítette: Ankara elvárja Fethullah Gülen haladéktalan kiadatását. Nyomatékosította: a két félnek nem szabad megengednie, hogy egyes incidensek kárt okozzanak a kapcsolataikban.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink