Tart az egyeztetés az Európai Bizottság elnökének személyéről

Téma: 

A hivatalosan nem létező, de a korábbi választásokat követően alkalmazott csúcsjelölti rendszert az uniós kormány- és államfők elutasítják, így másokkal együtt a néppárti frakcióvezető, Manfred Weber esélyei is meglehetősen csökkentek. De nem lesz könnyű egyetértésre jutni abban a kérdésben sem, hogy miként képzelik az egyes európai pártcsaládok az Európai Unió jövőjét. A Kossuth Rádió Európai Idő című műsorának összefoglalója.

 

Látható, hogy a néppárt és a szocialisták elvesztették többségüket az európai parlamenti választásokon – jelentette ki Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Sokan úgy gondolják, hogy a liberálisokkal kötnek alkut, és szerinte ez várhatóan be is következik. A bizonytalansági tényezőt továbbra is az képezi, hogy Emmanuel Macron francia elnök megalakítja-e saját csoportját.

Shutterstock

Elmondta, a néppárt egysége is kérdéses, hiszen ha a Fidesz-KDNP megszerzett 13 mandátumát levonjuk az Európai Néppárt mandátumszámából, az tovább gyengíti a formáció tárgyalási pozícióját. Hozzátette, a többi pártról sem szabad elfeledkezni, hiszen azokban is történik kisebb-nagyobb mozgás. A végső felállás június végére rajzolódhat ki, és akkor dől el, hogy a négy jelölt közül kinek lehet a legnagyobb esélye.

Nem lesz könnyű egyetértésre jutni az EU jövőjét illetően

A II. világháború véres borzalmai után mindenki a békére vágyott, az európai vezető politikusok keresték azt a lehetőséget, hogyan lehetne az európai egységes békét megteremteni – emlékezett vissza Fricz Tamás, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója. Elmondta, többen egy európai együttműködésben látták a megoldást, amely egy föderatív koncepció volt, de már az Európai Unió megalakulása előtt is voltak olyanok, akik ezt elfogadták, de úgy vélték, a nemzetállamok szuverenitása ezzel nem szűnik meg.

Úgy véli, a korábbi két irány ma sem szűnt meg, ez különösen az elmúlt években, főként a 2015-ös migrációs válság idején rajzolódott ki. Sokan továbbra is az európai egyesült államok létrehozását szorgalmazzák, és el akarják törölni a szuverenisták gondolatait. Fricz Tamás szerint a föderalistáknak kapóra jön, hogy az európai népességet összekeverjék, és feloldják a nemzeti identitásokat.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

Fogadó napot tart a megyei rendőrfőkapitány (B-A-Z. MRFK)

Dr. Vereckei Csaba r. dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye rendőrfőkapitánya fogadónapot tart a lakosság részére.

Fogadónapot tart Miskolc rendőrkapitánya

Dr. Bogyay Ferenc r. ezredes, Miskolc rendőrkapitánya fogadónapot tart a lakosság részére.
Időpont:
2014. február 19. (szerda) 09.00-12.00 óráig
Helyszín:
Miskolci Rendőrkapitányság, Miskolc, Fábián kapu 4. sz.

 AP PHOTO IVAN SEKRETAREV

Az amerikai védelmi miniszter szerint növekszik a veszélye annak, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát.

 

MTI Fotó

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülést tart pénteken az Országgyűlés – derül ki a parlamenti honlapon a házbizottság keddi ülése után közzétett adatokból.

2019. szeptember 16., hétfő, Edit