Tengeri szörny tetemére bukkant egy búvár Kaliforniában

Téma: 

Egy 5,5 méteres szíjhal teste lebegett az óceánban. A szíjhalak csaknem ezer méteres mélységben élnek a nyílt tengeren, így igen ritkán látni őket. Róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák.

Ritkán látott tengeri teremtmény, egy 5,5 méteres szíjhal ezüstösen csillogó tetemére bukkant egy tengerbiológiai intézet munkatársa Kalifornia vizeiben búvárkodás közben.

Jasmine Santanának 15 ember segítségére volt szüksége ahhoz, hogy partra vonszolja a kígyószerű állat tetemét. Santana kilencméteres mélységben fedezte fel az állatot, amikor munkatársaival a Toyon-öbölben sznorkingolt. Megpróbálta egyedül partra vonszolni, de nem bírta.

A Catalina Island Marine Institute (CIMI) stábja egyedülállónak nevezte a vasárnapi felfedezést. "Soha nem láttunk még ekkora halat" - mondta Mark Waddington, a CIMI Tole Mour nevű hajójának kapitánya. "A legutóbbi szíjhal, amelyhez szerencsénk volt, egy méter hosszú volt" - tette hozzá.

A szíjhalak csaknem ezer méteres mélységben élnek a nyílt tengeren, így igen ritkán látni őket. A CIMI szerint épp ezért csak alig tudni róluk valamit.

A most talált hal vélhetően természetes okok miatt pusztult el. A tetemből szövetmintát vettek és egy videofelvétellel együtt elküldték tanulmányozásra a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i biológiai intézetének.

A szíjhalat kedden bemutatták a CIMI-be látogató diákoknak. A halat elássák a homokban, míg lebomlik, utána a csontvázat kiállítják.

A szíjhalfélék a leghosszabb halak a világon, akár 15 méteresre is megnőhetnek. Vélhetően róluk születtek a tengeri kígyókról szóló legendák a történelem folyamán.

Kapcsolódó cikkeink

Illusztráció

Gyilkos tengeri csillagok fenyegetik az ausztráliai Nagy-korallzátonyt, öt-tíz év alatt akár teljesen elpusztíthatják koralljait - hívták fel a figyelmet a veszélyre ausztrál kutatók.

Hszinhua/Sipa USA

A világ legnagyobb, 1,55 millió négyzetkilométeres tengeri rezervátumát hozzák létre a Déli-óceánon, ebben állapodott meg 24 ország és az Európai Unió pénteken Ausztráliában.

Lesből a tengeri, babakocsiban „mentve”

Az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai a bejelentéstől számított 3 órán belül elfogták a kukorica tolvajt.

 

EPA

Egy évvel meghosszabbította szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsa azt a határozatát, amely lehetőséget ad a Földközi-tengeren közlekedő hajók átkutatására az embercsempészek lebuktatása érdekében.

2020. február 20., csütörtök, Aladár,Álmos