Terrorellenes razzia Ausztriában

Téma: 

Nem megerősített információk szerinte több száz rendőr tartott házkutatást Bécsben és Grazban, iszlamista radikálisok után kutatva. Nem lehetett sikertelen, mert több embert őrizetbe vettek.

Fritz Grundnig, a grazi rendőrség szóvivője az Ö1 osztrák közszolgálati rádióban csütörtök reggel arról tájékoztatott, hogy országos terrorellenes akció keretében rendőrök tucatjai jelentek meg Grazban, Stájerország székhelyén. Az akcióról szóló értesüléseket megerősítette az osztrák belügyminisztérium szóvivője, Karl-Heinz Grundböck is. További információkat nem közölt, arra hivatkozva, hogy folyamatban lévő ügyről van szó.

APA

Médiainformációk szerint az akcióban mintegy 800 rendőr vett részt.

A Kurier című osztrák lap úgy értesült, hogy több mint tíz embert őrizetbe vettek, és a razziának nem volt köze annak a 17 éves fiatalnak az ügyéhez, akit múlt pénteken vettek őrizetbe Bécsben terrorizmus gyanújával. A lap szerint az akciót hetek óta tervezték, és már egy ideje figyelték azokat az egykori Jugoszláviából érkezett embereket, akik gyaníthatóan egy szélsőséges iszlám szervezetet próbáltak meg kiépíteni, és abba tagokat toborozni.

A Kronen Zeitung című lap szerint viszont a razziának köze lehet ahhoz a Mirsad O. nevű prédikátorhoz, akit tavaly nyáron terrorista szervezetben való részvétel, gyilkosságra való felbujtás és kényszerítés miatt húsz év börtönre ítéltek Grazban.

Forrás: MTI

Kép: APA

Kapcsolódó cikkeink

Razziát tartott csütörtökön délután az Avason a polgármesteri hivatal a rendőrséggel és társhatóságokkal együttműködve.

MTI Fotó Kovács Tamás

Elfogadta a parlament kedden a Belügyminisztérium (BM) terrorellenes csomagját.

MTI Fotó Varga György

Magyarország csatlakozni kíván a terrorellenes adatbankhoz, amelyben az országok megoszthatnák egymással az információkat a terrorellenes harcban – jelentette ki a Terrorelhárítási Központ főigazgatója az M1-nek szerdán.

2021. január 22., péntek, Vince,Artúr