Terrortámadás Bécsben, több halott

Téma: 

Terrortámadás történt Bécs belvárosában, a terroristák több helyszínen is tüzet nyitottak. A belügyminiszter szerint a lövöldözésben már négy civil vesztette életét, és sokan megsebesültek.

 
  • Terrorcselekmény történt Bécs belvárosában hétfő este egy zsinagóga közelében 
  • A támadást a kedden életbe lépő lezárások elé időzítették
  • Az osztrák kancellár szerint nagyon jól szervezett támadás történt
  • Négy civil vesztette életét és legalább tizenheten megsebesültek
  • A hatóságok legfeljebb négy elkövetőt feltételeznek
  • A lelőtt támadó Bécsben született, szülei Észak-Macedóniából származnak
  • Az egyik támadót semlegesítették, társai még szökésben vannak
  • Ezer rendőrt vezényeltek Bécsbe a terroristák felkutatására
  • Arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak otthonaikban

Négy ártatlan halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két arra járó férfi és két nő. A merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölte kedd reggeli sajtóértekezletén az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány.

AP

Egy merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa volt. Ez utóbbi állítással kapcsolatban, a nyomozás érdekeire hivatkozva, részletekbe nem bocsátkoztak.

Bécsben ezer rendőrt vetettek be esetleges további merénylők felkutatására és az eset kivizsgálására. A hatóságok azt tanácsolják az embereknek, hogy kerüljék el a belvárost.

Karl Nehammer belügyminiszter kedd reggeli sajótájékoztatóján azt is mondta, hogy legalább egy gyanúsított szökésben van. Lakását terhelő anyagokat keresve  átkutatták. A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a merénylettel Ausztria értékeit és demokratikus társadalmát érte támadás.

„Nem zárható ki, hogy van még szökésben elkövető” – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy a lelőtt merénylőnél egy lőfegyver volt, illetve egy robbanóöv utánzata. Ez utóbbival valószínűleg a férfi további pánikot akart kelteni.

Évtizedek óta nem tapasztalt ilyen nehéz éjszakát a bécsi rendőrség

– mondta a bécsi belügyminiszter reggeli sajtótájékoztatóján.

A közmédia bécsi tudósítója elmondta, hogy a lezárások továbbra is életben vannak Bécs belvárosban.

Az APA osztrák hírügynökség szerint az egyik elkövetőnél automata gépfegyver volt, a támadásról készült felvételek alapján vélhetőleg Kalasnyikov. Ezt gépfegyvert az osztrák törvények a harci fegyverek közé sorolják és tiltják a birtoklását.

Az ilyen fegyverek alkalmasak sorozatlövésre, ugyanakkor különleges kiképzés kell ahhoz, hogy pontosan célba találjanak velük.

A belügyminiszter arra kérte a helyieket, hogy ne küldjék iskolába gyerekeiket, továbbá azt is, hogy maradjanak otthon, hogy ezzel is segítsék a nyomozást.

Albán származású az egyik terrorista

Bécsben született és nevelkedett a hétfő esti terrortámadás egyik elkövetője, akit a rendőrök lelőttek – írta a Falter című osztrák hetilap szerkesztője, Florian Klenk a Twitteren kedden. A húszéves Kurtin S. albán gyökerekkel rendelkezett, de szülei eredetileg Észak-Macedóniából származnak.

A rendőrség úgy véli, nem ő tervelhette ki a merényletet – tette hozzá Klenk, informátorai megnevezése nélkül. A büntetett előéletű férfit az osztrák hírszerzés is ismerte, mert egyike volt annak a 90 osztrák iszlamistának, aki Szíriába akart utazni.

Az M1 Híradójában elhangzott, hogy Klenk Instagram-fiókjának fotóin több fotón is Kalasnyikovval és bozótvágó késsel pózolt.

Kurz: Galád terrortámadás történt

Sebastian Kurz osztrák kancellár órákkal a merénylet után azt mondta, hogy galád terrortámadás ártatlan áldozatokat követelt az ország fővárosában. Hozzátette, hogy az egyik támadót semlegesítették, de úgy tűnik, hogy több társa szökésben van.

A hatóságok tudomása szerint a terroristák ismétlőfegyverekkel vannak felszerelkezve. Ez arra utal, hogy jól felkészültek tettükre.

A közösségi médiában megjelent, nem ellenőrzött felvételeken az volt látható, hogy fegyveresek az utcán véletlenszerűen adnak le lövéseket emberekre, többeket megsebesítve.

Kurz kijelentette, hogy vizsgálják a támadás indítékait, nem zárható ki, hogy antiszemita indíttatású volt, mivel zsinagóga közelében történt. Az épület egyébként a merénylet idején zárva volt.

A belügyminiszter közölte, elrendelték, hogy a hadsereg őrizze a város kulcsfontosságú létesítményeit, miközben jól felfegyverzett rendőrök százai a támadók után kutatnak. A politikus egyben felszólította a főváros lakosait, hogy maradjanak otthonaikban, kerüljék el Bécs belvárosát, a szülők pedig ne küldjék óvódába, iskolába gyerekeiket kedden.

Michael Ludwig bécsi polgármester arról számolt be, hogy a 17 sebesültet kórházban ápolják, legkevesebb hat ember állapota súlyos.

Oskar Deutsch, a bécsi zsidó közösség vezetője arról beszélt, nem tisztázott, hogy a zsinagóga lett volna a támadás célpontja.

Schlomo Hofmeister rabbi azt mondta, hogy ablaka alatt azt utcán látott egy férfit, aki a bárokban ülő emberekre lövöldözött. Legalább száz lövést adott le – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu, MTI

Kép: AP

Kapcsolódó cikkeink

Tucatnyi sebesült és egy halott Ukrajnában

Egy ember meghalt és tucatnyian megsebesültek szerda este a kelet-ukrajnai Mariupol város belügyi laktanyájánál, amelyet álarcos oroszbarát aktivisták támadtak meg - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A nepáli rendőrség adatai szerint meghaladta az 1100-at a szombaton bekövetkezett nagy erejű földrengés ismertté vált halálos áldozatainak száma az országban.

 (MTI/AP/Ciaran Fahey)

A franciaországi Nizzában járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este. Legalább 84 áldozatról tudni, és hetvennél is több a sérült. A Külügy egy magyar sérültről tud. A támadó egy tunéziai származású, nizzai férfi, akit a rendőrök lelőttek.

2020. december 2., szerda, Melinda,Vivien