Terrortámadás Nizzában - rengeteg halott

Téma: 

A franciaországi Nizzában járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este. Legalább 84 áldozatról tudni, és hetvennél is több a sérült. A Külügy egy magyar sérültről tud. A támadó egy tunéziai származású, nizzai férfi, akit a rendőrök lelőttek. Azt egyelőre nem tudni, voltak-e társai. Az általa vezetett gépjárműben fegyvereket és robbanóanyagot találtak.

 

A terrortámadásról röviden az alábbi információk állnak rendelkezésre:

- Nizzában a július 14-i francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe hajtott egy teherautó,

- az elkövető egy tunéziai származású férfi,

- miközben tömegesen gázolta el az embereket, tüzet is nyitott a járókelőkre a kabinból, 

- 84 áldozat, 70 felett a sérültek száma, 

- a francia hatóságok végül több lövéssel végeztek vele.

- a teherautó platóján rengeteg lőszert és fegyvert találtak,

- egy magyar sérültje van a merényletnek, szerencsére csak könnyebben sérült. 

 (MTI/AP/Ciaran Fahey)

A francia hírügynökség szerint a tömeg a július 14-i nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot figyelte, amikor a jármű a tömegbe hajtott. Az incidens a Promenade des Anglais nevű területen történt, amelyet amúgy is sok turista látogat. A hatóságok széles körben lezárták a helyszínt.

A helyi rendőrparancsnokság felszólította a lakosságot, hogy lehetőleg mindenki maradjon otthon.

(MTI/AP/Claude Paris)

A helyi újság, a Nice Matin honlapján arról számolt be, hogy az ünnepi tűzijáték alatt, este fél 11 felé, egy teherautó ráhajtott a sétányra és mindenkit elgázolt. Az esetet látó újságíró szerint mindenütt vér volt, és sok a sérült is.

A francia hatóságok terrorcselekményként kezelik a történteket, a gázoló teherautóban jelentős mennyiségű fegyvert is találtak.

Az AFP hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva jelentette, hogy lelőtték az embertömegbe gázoló teherautó sofőrjét.

 

Válságtanácskozást hívott össze a francia elnök

Francois Hollande francia elnök azonnal visszatért Párizsba Avignonból, és a belügyminisztérium épületébe csütörtök éjjel válságtanácskozást hívott össze.

Az elnök hajnalban  a nemzethez intézett beszédében úgy fogalmazott: Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra.  A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni – hangsúlyozta az államfő.

 (MTI/AP/Ciaran Fahey)

Hollande jelezte, hogy további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot.

Franciaország egésze az iszlám terrorizmus fenyegetése alatt áll – mondta Hollande, aki beszédében szükségesnek nevezte, hogy tovább erősítsék a katonai jelenlétet Irakban és Szíriában. Saját hátországukban fogunk a jövőben is csapást mérni azokra, akik saját földünkön támadnak meg bennünket – szögezte le.

 

 

84 áldozat, több mint 100 sérült

A francia belügyminiszter 84 áldozatról és több mint 70 sérültről számolt be a médiának.

A Külügyminisztérium egy magyar sérültről tud

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben – közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán.

 (MTI/AP/Ciaran Fahey)

A szóvivő elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről. A könnyebben sérült nő telefonon hívta fel a Székesfehérváron tartózkodó édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. Egy másik Nizzában tartózkodó nőt pedig biztonságos helyre tereltek a támadás után – tette hozzá.

(MTI/AP/Claude Paris)

Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket.

Több mint 12 ezer magyar regisztrált konzuli védelemért az országban, a szolgálat ebből a számból szűkíti le, kik azok, akik a régióban tartózkodhatnak – számolt be a szóvivő.

(MTI/AP/Claude Paris)

Nem volt túszejtés 

A francia belügyminisztérium szóvivője péntekre virradóra Párizsban megerősítette, hogy a rendőrség “semlegesítette” a nizzai tömeges gázolást elkövető teherautó sofőrjét. Pierre-Henry Brandet ugyanakkor cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a gázolást túszejtés is követte volna. Elmondta: még vizsgálják, hogy a lelőtt sofőr egyedül követte-e el tettét, avagy társai is voltak, akik esetleg elmenekültek.

A sajtó beszámolt arról, hogy a teherautó 80 kilométeres óránkénti sebességgel, mintegy két kilométeren keresztül gázolt a tömegben, cikkcakkban haladva, hogy minél több embert sodorjon el. Christian Estrosi, a Nizzát is magában foglaló körzet vezetője ugyanakkor megerősítette, hogy a kamionban fegyvereket és gránátokat találtak, akárcsak azt, hogy a sofőr belelőtt a tömegbe.

MTI/EPA/Olivier Anrigo)

 

Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi volt annak a teherautónak a sofőrje. Az említett személy igazolványát találták meg a tömeges gázoláshoz használt teherautóban.

Kapcsolódó cikkeink

Kisiklott egy vonat szerda este a spanyolországi Galicia autonóm közösség fővárosa, Santiago de Compostela közelében, a hírek szerint legalább 35 ember meghalt.

Tucatnyi sebesült és egy halott Ukrajnában

Egy ember meghalt és tucatnyian megsebesültek szerda este a kelet-ukrajnai Mariupol város belügyi laktanyájánál, amelyet álarcos oroszbarát aktivisták támadtak meg - jelentette az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség.

MTI/AP/Thibault Camus

Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a Stade de France közelében. További hat helyszínen voltak lövöldözések. Egy koncertteremnél túszokat ejtettek. A rendőrség megrohamozta a termet, és megölte a túszejtőket.

2020. december 2., szerda, Melinda,Vivien