Titkos adatgyűjtés – A The Guardian újabb leleplezésekre készül

Téma: 

Újabb leleplezésekre készül a titkos elektronikus adatgyűjtésről a The Guardian brit napilap annak dacára, hogy a brit belső elhárítás, az MI5 vezetője figyelmeztetett: az Edward Snowden amerikai informatikus által megszerzett információk kiszivárogtatása hatalmas károkat okoz.

Alan Rusbridger főszerkesztő egy szerdai interjúban hangsúlyozta, hogy a lapnak jogában áll a dokumentumok megjelentetése, ami segített abban, hogy elindítsák a régóta esedékes társadalmi vitát a lehallgatásokról és internetes kémkedésről.

Azt mondta, hogy az újabb információk megjelentetését a dokumentumok időt igénylő, alapos és felelősségteljes feldolgozása előzi meg.

Snowden nemcsak az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségről (NSA), hanem az elektronikus hírszerzésre szakosodott brit titkosszolgálatról (GCHQ) is rengeteg, mintegy 58 ezer dokumentumhoz jutott hozzá.

Andrew Parker, az MI5 áprilisban kinevezett új vezetője kijelentette, hogy a hírszerzési technikák lehetőségeinek és korlátainak nyilvánosságra hozatala a terroristák malmára hajtja a vizet.

Rusbridger erre azt válaszolta, hogy a biztonságiak mindent titokban akarnak tartani, és nem akarnak vitát. "Ebben a kérdésben azonban nem csak az MI5-nak lehet szava" - mondta a BBC közszolgálati rádiónak.

Kapcsolódó cikkeink

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megosztotta az általa lehallgatott távközlési adatokat izraeli partnerszervezetével - közölte szerdán a The Guardian.

Az NSA központja (Fort Meade, Maryland)

Az orosz felsőház együttműködést ajánl az amerikai titkos adatgyűjtésről részleteket kiteregető Edward Snowdennek, aki egy évre szóló menedéket kapott Oroszországban - közölte kedden egy orosz szenátor.Az orosz állampolgárok személyes adatainak védelme terén történő...

Brazília külügyminisztere aggodalmát fejezte ki helyi idő szerint vasárnap egy lapjelentés miatt, amely szerint az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) brazilok millióinak telefonbeszélgetéseiről és elektronikus leveleiről gyűjtött adatokat.Az O Globo című brazil napilap...

express.co.uk

Litvánián keresztül éri el Európát számos bevándorló - derült ki litván határőrök elmondásaiból, akik azt részletezték, hogy a Fehéroroszországból érkező migránsok megállítására nem létezik hatékony megoldás, mivel egy orosz bűnszervezet irányítja az embercsempészeket...

2020. szeptember 28., hétfő, Vencel