Tizenegy év után újra spanyol katonák vannak Irakban

Téma: 

Tizenegy év után újra spanyol katonák vannak Irakban, akik az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen létrehozott nemzetközi koalíció tagjaként azért érkeztek a közel-keleti országba, hogy különleges műveletekre képezzék ki az iraki hadsereg tagjait - írta az El Mundo című spanyol napilap csütörtökön.

    Az újság szerint 200-an érkeztek meg a biszmájai katonai bázisra, ahol jelenleg a létesítmények felújítása és a berendezkedés zajlik. Julio Salom ezredes, a kontingens vezetője már tárgyalt Robert Bruce-szal, a koalíció helyettes vezetőjével arról, milyen kiképzői feladataik lesznek a spanyol katonáknak.

    A különítmény egyelőre különleges műveletekre, aknamentesítésre és tűzszerészeti feladatokra segít kiképezni az irakiakat, de feladatköre később változhat. A spanyol fegyveres erők hasonló feladatokat végeztek már korábban Maliban és a Közép-afrikai Köztársaságban is.

    Spanyolország a szíriai műveletekben nem vesz rész, de a koalíció tagjaként lehetővé tette az amerikai erőknek két déli támaszpont használatát az Iszlám Állam elleni észak-iraki hadműveletekhez.

 

mti

Kapcsolódó cikkeink

MTI/Kovács Attila

Nem számít magasnak a Spanyolországba érkező menedékkérők száma, ezért nincs is szükség a Franciaországgal közös schengeni belső határ ellenőrzésére az új spanyol kormány külügyminisztere szerint.

Egy Szu-25 M orosz harci gép pilótája bevetésre indul a szíriai Hmeimim légi támaszpontjáról. (MTI/AP/Komszomolszkaja Pravda/Alekszandr Koc)

Irak hamarosan felkérheti Oroszországot, hogy mérjen légicsapásokat Irakban az Iszlám Államra, és a dzsihadista terrorszervezet elleni harcban vállaljon nagyobb szerepet, mint az Egyesült Államok - mondta szerdán az iraki parlament védelmi és biztonsági bizottságának...

MTI Fotó Balogh Zoltán

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van, a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői...

elpais.com

Beiktatták hivatalába az új spanyol kormányt. A szocialista kabinet 17 minisztere csütörtökön tette le hivatali esküjét VI. Fülöp király jelenlétében a Madrid melletti Zarzuela-palotában.

2020. február 25., kedd, Géza