Több európai politikus szerint hiba volt elfogadni a jelentést

Téma: 

A magyar ellenzéki politikusokkal szemben több európai politikus is kiáll Magyarország mellett. Többek között lengyel, szlovák, cseh, román és német politikusok is bírálták az Európai Parlament (EP) döntését. Voltak, akik kettős mércéről beszéltek, mások a szuverén nemzetállamok elleni támadásról. A döntés bírálói egyetértenek abban, hogy hiba volt elfogadni a jelentést.

Az EP döntése, magyarellenes, igazságtalan és lerombolja Európát. Saját bevallása szerint ezért nem szavazta meg a Sargentini-jelentést Marek Jurek, lengyel EP-képviselő. A konzervatív politikus azt mondta: a jelentés rossz szándékkal készült, és azt mutatja, hogy az unió nem tartja tiszteletben a közép európai tagállamokat.
 
hirado.hu

A szavazást követően több vezető lengyel politikus is a szolidaritásáról biztosította a magyar kormányt. Beata Szydlo szerint a döntés teljesen ellentétes az Európai Unió eszméivel. A lengyel kormányfő-helyettes elmondta: az unióban megbélyegzik azokat a tagállamokat, akik másként gondolkodnak.

Hasonlóképp vélekedett a lengyel igazságügyi miniszter is, aki a demokrácia elleni merényletnek minősítette a Sargentini-jelentés megszavazását.

A lengyel külügyminiszter csütörtökön bejelentette: Lengyelország semmilyen, Magyarországot sújtó szankciót nem fog megszavazni, mert teljesen indokolatlannak tartják a hetes cikk szerinti eljárás megindítását.

Jacek Czaputowicz úgy fogalmazott: ellenzik az eljárást magyar barátaikkal szemben. Az Európai Tanácsban is hangot fognak adni véleményüknek és minden döntést megvétóznak, ami szankcionálná Magyarországot. Úgy gondolja, az Európai Unió nyomást gyakorol a régió országaira, ezért is kell most szolidárisnak lenniük – fogalmazott a külügyminiszter.

Csehország is kiáll mellettünk

A cseh képviselőház alelnöke is bírálta az európai parlament döntését. Petr Fiala úgy fogalmazott: Csehországnak ki kell állnia visegrádi szövetségese mellett.

Orbán Viktor mellett állok, mi szövetségesek vagyunk, a V4 pedig működik – jelentette ki a cseh miniszterelnök egy lapinterjúban. Andrej Babis egyúttal elhatárolódott azoktól a cseh politikusoktól, akik megszavazták a Sargentini-jelentést. A cseh kormányfő elmondta, hogy bosszantja, ami történt, de az érintettek saját szavazatukat adták le.

Szlovákia tizenhárom EP-képviselőjéből viszont tíz nem szavazta meg a jelentést. A jobboldali Szlovák Nemzeti Párt alelnöke pedig Magyarország szabadsága és szuverenitása elleni támadásnak nevezte a jelentés elfogadását.

A horvát jobboldali pártok képviselői sem támogatták a Magyarországot elítélő jelentést. A horvát kormányzópárt EP-képviselője azt mondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy Sargentini és támogatói meg akarják osztani az Európai Néppártot.

Nem csak jobboldali politikusok ítélkeztek

Norica Nicolai a Liberálisok képviselőcsoportjának egyik alelnöke azt mondta: a jelentés kettős mércén alapul, a dokumentum elfogadása pedig egy politikailag elhibázott lépés volt.

A Sargentini-jelentést több nyugat-európai politikus is elutasította. Magyarország egy hatalmi játszma áldozata lett – ezt nyilatkozta a M1-nek Nigel Farage brit politikus.

Bírálatát fejezte ki Arnold Vaatz a CDU/CSU frakcióvezető-helyettese is, mert szerinte tele van előítéletekkel. Sajnálom ezt a döntést, és azt is sajnálom, hogy sok kollégám is csatlakozott a Magyarország elleni büntető akcióhoz – jelentette ki Arnold Vaatz.

Csalódottságának adott hangot a német Bundestag alelnöke is. Hans Peter Friedrich szerint a döntés több szempontból is aggodalomra ad okot.

Nem csak miniszterek és uniós képviselők fejezték ki aggályaikat a Sargentini-jelentés megszavazása miatt. David Goldman, ismert amerikai közgazdász, újságíró és kritikus szerint a szerdai szavazás a népszerűtlen európai elit haragja, amiért Magyarország visszautasította a betelepítési kvótákat és szembeszállt az Európai Bizottsággal.

Forrás: hirado.hu, M1

Kép: hirado.hu

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA pool/Makszim Sipenkov

Vlagyimir Putyin orosz elnök védelmébe vette országa szíriai légicsapásait a Bild német lap keddi számában.

Elhibázott döntés volt Görögország felvétele az euróövezetbe 2001-ben, és ezért az akkori német kormány, a szociáldemokrata párt (SPD) és a Zöldek koalíciója a felelős Angela Merkel jelenlegi német kancellár szerint.

MTI Fotó Kovács Tamás

Szerdán kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt a paksi atomerőmű 1.

2021. március 5., péntek, Adorján,Adrián