Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknőst találtak Galápagoson

Téma: 

Több mint 100 éve kihaltnak vélt óriásteknősfaj egy példányát fedezték fel a Galápagos-szigetekhez tartozó Fernandinán.

A Chelonoidis Phantasticus fajhoz tartozó felnőtt nőstényre egy expedíció bukkant rá, melyet a szigetek Nemzeti Parkja és a Galápagos Conservancy természetvédő csoport szervezett – írta Marcelo Mata, az ecuadori környezetvédelmi miniszter kedden a Twitteren, a bejegyzést a két szervezet is megosztotta.
 
Shutterstock
 

A miniszter nem közölt további részleteket azon kívül, hogy a fajról úgy tudták, több mint 100 éve kihalt.

A Galápagos Conservancy szerint a Chelonoidis Phantasticus, más néven Fernandina-szigeti óriásteknős „utolsó egyedét a Kaliforniai Tudományos Akadémia 1906. áprilisi expedíciója gyűjtötte be”.

„Noha úgy vélték, hogy az elmúlt évszázadok vulkánkitörései elpusztították a fajt, elszórtan jelezték, hogy maradhatott belőlük néhány a szigeten” – írta a szervezet honlapján.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a „súlyosan veszélyeztetett (esetleg kihalt) fajok” közé sorolta a Fernandina-szigeti óriásteknőst.

A sziget mindentől távol eső részeinek 1964-es felmérése „számos nagy darab teknősürülékre” és teknősharapások nyomaira bukkant, egy 2009-es légi felmérés észlelte az állat egy példányát, de ezt nem sikerült megerősíteni. 2013-ban szintén találtak ürüléket és lábnyomokat.

„Ezek az észlelések és jelek, melyeket ugyan további, alaposabb vizsgálatokkal kellene igazolni, azt jelzik, hogy nagyon kis számban, de a faj egyedeiből mégis maradhatott fenn néhány” – írta az IUCN.

A Fernandina-szigeti óriásteknőssel együtt 12 galápagosi teknős létezik, a szigetcsoport minden nagyobb tagján egy-egy. A Galápagos-szigetek 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Forrás: MTI

Kép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkeink

Magyarország egyik legismertebb, turisztikai nívódíjjal is kitüntetett fesztiválja mára kinőtte Miskolc sétálóutcáját, így most, amikor 13. alkalommal rendezik meg február 22-24-e között, belakja az egész belvárost.

MTI Fotó

Ma többen dolgoznak, mint öt éve, a fiatalok foglalkoztatottságának aránya is javult - mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Fidelitas Tatárszentgyörgyön tartott háromnapos ifjúságpolitikai...

MTI

A katonák kettős feladatot teljesítenek, egyrészt az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésében vesznek részt, másrészt a rendőrség munkáját segítik.Több mint 4700 katona teljesít szolgálatot a déli határ mentén a vezérkari főnök tájékoztatása szerint. Benkő...

2019. május 23., csütörtök, Dezső