Több százan tüntettek Szlovéniában a migráció ellen

Téma: 

Közel háromszázan tüntettek a délkelet-szlovéniai Crnomelj városában a migráció ellen, mert szerintük a kormány és a rendőrség nem tesz eleget az állampolgárok biztonsága érdekében – közölte a szlovén közszolgálati televízió helyszínen tartózkodó tudósítója.

 

A tüntetők egy öt pontból álló petíciót fogalmaztak meg, amelyben azt követelték a kormánytól, hogy állítsa meg az illegális migrációt, védje meg a helyi lakosokat és vagyonukat, küldjön több rendőrt, valamint katonát a határokra, módosítsa a menekültekről szóló törvényt, továbbá állítsa le a tervezett befogadóközpont építését.

EPA/Rober Ghement

Bár már korábban is voltak tüntetéseket a Bela Krajina térségben – amelyhez központja Crnomelj –, mert a kormány a horvát határhoz közeli őrvidéken szeretne befogadóközpontot építeni, a mostani demonstrációt azonban egy nemrég történt bűncselekmény váltotta ki. Szerdán illegális határátlépők elraboltak egy szlovén állampolgárt, és autójával Olaszországba szöktek.

A 79 éves férfi a szőlőjét permetezte, amikor rátámadtak, és megkötözve autójának csomagtartójába zárták. Áldozatukat az ország másik felében, az olasz határhoz közel, egy erdőben dobták ki a kocsiból, mielőtt Olaszországba szöktek, ahol azonban elfogták őket.  A 25 éves marokkói és a két,  egyaránt 18 éves algériai migránst az olasz hatóságok átadták Szlovéniának.

Maja Kocjan a civil kezdeményezés képviselője a köztelevíziónak úgy nyilatkoztak: a néhány nappal ezelőtt történt emberrablás csak a jéghegy csúcsa, a problémák már régebb óta fennállnak. Más résztvevők azt mondták: elegük van a betörésekből, a nyugtalanságból, gyerekeik már nem mernek a játszótéren vagy a közeli erdőben játszani.

A legnagyobb ellenzéki párt, Janez Jansa volt miniszterelnök, a migrációellenes jobboldali Szlovén Demokrata Párt elnöke a nemzetbiztonság tanács összehívását követelte az eset után, a kormány azonban ezt elutasította. Arra hivatkozott, hogy  a határvédelmi rendszer működik, ezért nincs szükség a testület ülésére.

Szakértők szerint hibát követett el a kabinet, hogy ezt nem tette meg. Úgy vélték: Ljubljana most megmutathatta volna, hogy mennyire határozott és elkötelezett abban, hogy fenntartsa  a rendet. Azzal, hogy nem tett semmit, a migrációellenes pártoknak kedvezett a közelgő európai parlamenti választásokon – hangoztatták.

Marjan Sarec szlovén kormányfő a sajtónak pénteken úgy nyilatkozott: Szlovénia biztonságos ország, a határok pedig nem nyitottak.

Elismerte, hogy felerősödött a migrációs nyomás. Mint fogalmazott: éppen ezért megerősítették a határvédelmet a Horvátországgal közös határszakaszon – ahonnan a legtöbb illegális bevándorló érkezik –, és a határt védő kerítés meghosszabbítását is tervezik.

Forrás: MTI

Kép: EPA/Rober Ghement

Kapcsolódó cikkeink

Fidesz: a bukott baloldal a rezsicsökkentés ellen harcol-A nagyobbik kormánypárt szerint "a szocialisták az emberek akarata ellen mennek".

EPA/David Fernandez

Még az idén elkészülhet a védőoltás a zikavírus ellen - közölte egy amerikai-kanadai kutatócsoport, amely a vakcina kifejlesztésén dolgozik.

A szabálytalan áramvételezések megelőzése és megszüntetése, valamint a kábeltelevízió szolgáltatást illegálisan használókkal szembeni fellépés érdekében összehangolt ellenőrzést tartottak Edelényben.

 

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Aláírásgyűjtést indít a Fidesz a kötelező betelepítési kvóta ellen - közölte Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.A politikus szerint az illegális bevándorlók kötelező betelepítésére vonatkozó európai uniós kvóta...

2019. október 17., csütörtök, Hedvig