Tökéletes állapotú 2600 éves agyat találtak

Téma: 

Egy 2684 évvel ezelőtt kivégzett, vaskori ember agyát találták meg majdnem tökéletes állapotban archeológusok a nagy-britanniai Heslingtonban. Sonia O'Connor, a kutatást végző csapat egyik tagja a Discovery News-nak elmondta, a feltehetőleg a harmincas éveiben járó férfit felakasztották, majd a fejét egy késsel gondosan eltávolították. O'Connnor szerint az archeológiai maradványoknál többnyire nem lehet megállapítani a halál okát, de ebben az esetben a nyakon talált sérülések egyértelműen akasztásra utalnak.
A kutatók egy vízzel telt gödörben találták meg a test nélküli fejet, aminek épségben maradásához véletlen események egész sorára volt szükség. Az agy a test egyik leggyorsabban lebomló szerve, ami jóval a többi szerv előtt lebomlik. Ahhoz, hogy épségben maradjon, a fejnek nem sokkal a halál beállta után bele kellett kerülnie a vízzel telt gödörbe, ahol nem volt oxigén. Míg más testrészeknek nem kedveztek volna ezek a körülmények, a vizes környezet kifejezetten jót tett a test többi részétől kémiailag teljesen eltérő agynak. A gyors temetés attól is megvédte az agyat, hogy a sérülésben elszaporodó baktériumok megtámadják.
A kutatók feltételezik, hogy a lelőhelyet szertartásokra használták a bronzkortól nagyjából a kora római korig. Erre abból következtetnek, hogy a környéken több gödör is karóval volt megjelölve és egy csatornában egy fej nélküli szarvas maradványait is megtalálták.
Az agy, amelynek állapota O'Connor szerint figyelemre méltó, a legrégebbi épségben fennmaradt európai és ázsiai emberi agy és feltehetően az egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori agy.

Kapcsolódó cikkeink

Mintegy 2600 hívást kapott tavaly decemberben a Menhely Alapítvány és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület telefonos diszpécserszolgálata, ezek többségében a közterületeken látott, fedél nélküli emberekhez kértek segítséget, vagy az utcai szolgálatoknak és más...

EPA/Rene Engmann

Több menekültellenes incidens történt az utóbbi napokban Németországban. Vasárnapra virradó éjjel egy menedékkérők elhelyezésére előkészített épületben keletkezett kár, a hatóságok szerint gyújtogatás miatt.

MTI Fotó

Megkezdődik a csípőszúnyogok elleni biológiai védekezés a Balaton térségében április 16-17-én, az előzetesen tervezettnél jóval nagyobb területen - közölte Balassa Balázs, a munkát koordináló Balatoni Szövetség elnöke.

A berzéki kocsma előtt sokáig mécsesek égtek

A Miskolci Törvényszék 20, illetve 15 év fegyházra ítélt két férfit, és 12 év börtönre két nőt, akik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Berzéken a kocsmában rátámadtak egy férfira, aki belehalt sérüléseibe, valamint bántalmazták a pultosnőt is - közölte a megyei...

2019. május 26., vasárnap, Fülöp,Evelin