Továbbra is bizonytalan Nagy-Britannia sorsa

Téma: 

Még mindig nem tisztázódott, hogy Nagy-Britanniának sikerül-e megállapodnia a kilépés feltételrendszeréről az Európai Unióval. Amennyiben nem sikerülne, az Európa biztonságára is kihathat. Szakértő szerint az idei évben az unió számára a Brexit jelenti a legfőbb kihívást, háttérbe szorítva a migrációs problémákat is.

A briteknek kétoldalú megállapodásokat kell készítenie egyes országokkal – jelentette ki Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában. Elmondta, ezeket a megállapodásokat vehetik majd alapul a britek, mert jelentősen befolyásolhatják majd az ország biztonsági helyzetét.
 
EPA
 

Közölte, a rendvédelmi erők és a nemzetbiztonsági szolgálatok közötti együttműködés nagy mértékben vissza fog esni, bár elképzelhetőnek tartja, hogy ezen a területen mégis születhet valamilyen megegyezés az EU és Nagy-Britannia között. Hozzátette, az egyik legfontosabb kérdések mégis a gazdasági vonatkozásúak, mert azok majdnem mindegyikének komoly kockázatai lehetnek – fogalmazott a szakértő.

Úgy véli, a menekültek befogadásától egészen a határvédelmi intézkedésekig számos pontot figyelembe kell venni, mert Nagy-Britannia fontos szerepet játszott Európa biztonságának megtartásában. Szerinte, továbbra is kérdés, hogy érdemes volt-e egy ilyen folyamatot elindítani, de erről majd a brit választók elmondhatják véleményüket – jegyezte meg.

Egy megállapodás nélküli kilépésnek nemcsak európai viszonylatban lesz komoly kockázata, de világi színvonalon is, hiszen a britek kiemelkedő helyet töltenek be a világgazdaságban is – mondta el Kis-Benedek József. Továbbá Nagy-Britannia az ENSZ-ből és sok más egyéb területről is kiesik, és csak saját magát képviselheti a Brexit után.

Forrás: hirado.hu, Kossuth Rádió

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI/EPA/Andy Rain

Az Ipsos 16 országban végzett felmérése szerint a megkérdezettek többsége úgy véli, rossz döntés volt Nagy-Britannia részéről, hogy kilép az Európai Unióból.

MTI/EPA/Andy Rain

A Brexit, azaz az Európai Unióból történő kiválás ellenére Nagy-Britannia még nagyobb szerepet vállalhat Európában - jelentette ki csütörtökön Boris Johnson új brit külügyminiszter.

EPA/Emilio Naranjo

A britek két kihívással, az infláció és a recesszió kockázatával nézhetnek szembe a múlt csütörtöki népszavazás után - vélte a francia központi bank elnöke, az Európai Központi Bank kormányzó tanácsának a tagja.

Több nyugati ország biztonsági figyelmeztetést adott ki, és a hétvégére bezárta muzulmán országokban lévő nagykövetségeit és más képviseleteit az al-Kaida és egyéb terrorszervezetek támadásaitól tartva.Az Egyesült Államok még pénteken közzétette az egész világra kiterjedő...

2020. november 30., hétfő, András,Andor