Továbbra is a csehek a legnagyobb sörivók a világon

Téma: 

Továbbra is a csehek a legnagyobb sörivók a világon: a statisztikai kimutatás szerint tavaly minden cseh állampolgárra - beleszámítva a csecsemőket is - 144 liter sör elfogyasztása jutott - közölte a cseh sör- és malátagyárak szövetsége pénteken Prágában. "Bár a sörfogyasztás Csehországban két éve stagnál, még így is bőven elég arra, hogy megőrizzük világelsőségünket" - mondta Frantisek Sámal, a szövetség elnöke sajtóértekezleten újságíróknak.

Közlése szerint a második és a harmadik helyen az osztrákok és a németek vannak, de jócskán lemaradva a csehektől. "Ismereteink alapján tavaly az osztrákok fejenként 108 litert, míg a németek 107 litert ittak meg" - jelentette ki. Kifejtette, hogy a tavaly nagymértékben emelkedett a kevert, főleg gyümölcsízű sörök fogyasztása. Az ilyen sörökből összesen 434 ezer hektoliter fogyott el az országban. Emelkedik a PET-palackokban és a pléhdobozokban forgalmazott sör iránti kereslet is, míg a hordós és az üveges sörök iránt csökkenő érdeklődés mutatkozik. Egyidejűleg többéves tendencia, hogy az emberek ma már egyre kevesebb időt töltenek a korábban szinte mindennapi kocsmákban, és a sört otthonukban, karosszékben ülve a televízió előtt fogyasztják el. Míg a vendéglőkben felszolgált csapolt sör mennyisége mérsékelten, de folyamatosan esik, az üzletekben egyre több sor fogy el. Tavaly az előzetes adatok szerint éves szinten 2,75 százalékkal emelkedett a főzött sör mennyisége, és meghaladta a 18 millió hektolitert az országban. A sörkivitel 9 százalékkal nőtt, és ma már több mint 60 ország lakói fogyasztanak cseh söröket. A legnagyobb importőr Németország, Szlovákia és Lengyelország. A cseh sörgyárak adó formájában tavaly 11,2 milliárd koronával gazdagították az államkincstárat. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink

A csehek több mint hetven százaléka a képviselőház feloszlatását és előre hozott választást szeretne - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét szombaton hozták nyilvánosságra Prágában.

A csehek fele szerint érvényben kell tartani a Beneš-dekrétumokat

A cseh közvélemény mintegy fele úgy véli, hogy a Benes-dekrétumokat továbbra is érvényben kell tartani - derült ki abból a decemberi országos közvélemény-kutatásból, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában.A CVVM közvélemény-kutató központ felmérése szerint...

Joe Reisigl/Atlanta Magazine

Elkészült Szőke Gábor Miklós 12,5 méteres sólyomszobra, amit az amerikai Atlanta Falcons csapatának készített.

A világ legnagyobb szállítóhelikoptere landol Debrecenben

Kora reggel a Budaörsi reptéren levegőbe emelkedik 12 fős személyzettel a Fehéroroszországból érkezett Mi-26 helikopter.

2019. június 20., csütörtök, Rafael