Trump: Biden Amerikájában senki sem lesz biztonságban

Téma: 

Az újraválasztására készülő jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump elfogadta az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján, csütörtökön, ezzel immár formálisan is elnökjelölt. Beszédében az elnök úgy fogalmazott, ősszel arról is döntenek az amerikaiak, hogy hazájuk a rend és a törvényesség országa legyen-e, vagy az anarchia uralkodjék el.

Az újraválasztására készülő jelenlegi amerikai elnök, Donald Trump elfogadta az elnökjelöltséget a republikánusok konvenciójának utolsó napján, csütörtökön.

EPA

A Fehér Ház Rózsakertjében rendezett ünnepségen az elnök – mint fogalmazott – „hálával telt szívvel és határtalan optimizmussal” fogadta el pártja elnökjelöltségét.

Támogatásuk megtisztel” – mondta beszéde elején, majd dicsérte azt a „különleges fejlődést, amelyet együtt értünk el”. Mint mondta: a következő négy évre ugyanezt ígéri. „Az új elnöki ciklusban ismét a történelem legnagyszerűbb gazdaságát építjük újra,

gyorsan visszatérünk a teljes foglalkoztatottsághoz, a növekvő jövedelmekhez és a fellendüléshez

– mondta.

Beszéde további részében – elemzők által ambiciózusnak minősített – gazdasági terveket vázolt fel. Tíz hónap alatt tízmillió új munkahelyet, további egészségbiztosítási reformokat ígért, valamint azt, hogy elsősorban Kínából „visszatelepítik” Amerikába az egészségügyi gyártókapacitásokat.

A törvényesség vagy az anarchia országa

Párhuzamot vonva a Republikánus Párt és a Demokrata Párt között azt hangoztatta, hogy két, egymástól nagyon eltérő vízió, filozófia és világnézet jellemzi őket. A választás tétje szerinte: „vagy szocializmus, vagy Amerika maradjon olyannak, amilyennek szeretjük”. Leszögezte: ősszel arról is döntenek az amerikaiak, hogy hazájuk „a rend és a törvényesség országa legyen-e, vagy az anarchia uralkodjék el”.

Kormányzata eddigi eredményei közül felidézte – a gazdaság teljesítménye mellett – az illegális bevándorlásra vonatkozó politikát, az amerikai–mexikói határon épülő falat, a bíróságokon elért személyi változásokat és a külpolitikában elért sikereket. Utóbbiak között említette a NATO megerősítését, Jeruzsálem Izrael fővárosaként történt elismerését, a nemrégiben Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között aláírt békemegállapodást, az Iszlám Állam terrorszervezet és vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi, valamint az iráni Kászim Szulejmáni likvidálását.

Kitért a koronavírus-járványra, beszédében a vírust következetesen „Kína-vírusnak” nevezte. Felidézte, hogy barátai is áldozatul estek a járványnak. Mint mondta, az év végéig, de talán még korábban is készen állhat az oltóanyag. A világjárványért ezúttal is Kínát okolta. Demokrata párti kihívóját, Joe Bident „Kína bábjának” nevezve kijelentette, hogy

a járványellenes küzdelemben a demokraták, „sajnos, már a kezdetektől fogva csakis pártoskodó bírálatokra voltak képesek”.

Emlékeztetett arra: amikor úgy döntött, hogy betiltja a beutazást Kínából, „Joe Biden ezt hisztérikus és idegengyűlölő lépésnek nevezte. Ha rá hallgattunk volna, akkor százezrekkel több amerikai hal meg” – mondta Trump.

Az amerikai elnök nagy teret szentelt a demokraták és elnökjelöltjük, Joe Biden bírálatának. „Joe Biden gyenge”, aki „a radikális baloldal bábja” – szögezte le. Biden korábbi szóbotlásaira és általa „árulásoknak” minősített véleményváltoztatásaira utalva hangsúlyozta: a demokrata párti politikus „az egész életét a történelem rossz oldalán töltötte”. Felidézte, hogy a demokraták gyakran emlegetik a társadalmi igazságtalanságokat, majd feltette a kérdést: vajon miképpen is vezetnék azok után az országot, hogy romba döntötték? Utalt arra, hogy a demokraták szervezték ki a munkahelyeket külföldre, s szerinte most adóemelést terveznek.

Biden Amerikájában senki nem lesz biztonságban” – jelentette ki. Ígéretet tett arra, hogy továbbra is a rendfenntartó erők mellett áll, ellentétben a demokratákkal. Ezzel Biden azon korábbi felvetésére reagált, hogy elnökként csökkentené a rendőrségi költségvetést, s a felszabaduló összeget úgynevezett közösségi tervekre fordítaná. Trump leszögezte: a rendőrségnek vissza kell adni a hatalmat, és hozzátette, „soha nem engedhetjük meg, hogy a csőcselék uralkodjék”.

A világ valaha volt legerősebb gazdaságát építették fel

A zárónapon egyébként – amelynek témája az „Amerika nagyszerűsége” gondolat volt – a talán legbefolyásosabb republikánus politikusok mondtak beszédet: Mitch McConnelltől, a szenátus republikánus frakcióvezetőjétől Kevin McCarthyn, a képviselőházi republikánus csoport vezetőjén át az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb idegsebészéig, Ben Carsonig, aki a Trump-kormányzat építési és lakásügyi tárcáját irányítja.

McConnell azt hangsúlyozta, hogy a demokrata párti politikusok ingyenes orvosi ellátást akarnak, még az illegális bevándorlóknak is, nem hajlandók megvédeni a magzati életet, és az egész országot olyan „mocsárrá” változtatnák, „mint Washington”. McCarthy az elmúlt négy év eredményeit sorolta, arra emlékeztetve, hogy a jelenlegi kormányzat a világ valaha volt legerősebb gazdaságát építette fel, védelmébe vette az abortuszellenes mozgalmat, és szembeszállt Kínával is.

Az afroamerikai Ben Carson – aki a baltimore-i Johns Hopkins Kórházban volt sebész – az ország egyes városaiban eluralkodott erőszakról és a fajgyűlöletről beszélt. Beszéde elején együttérzését fejezte ki a wisconsini Kenoshában egy rendőr által hátba lőtt Jacob Blake családjának. „Ahhoz, hogy változást érjünk el, legelőször is össze kell fognunk a szeretet jegyében” – fogalmazott. Hangsúlyozta:

semmi sem áll távolabb Donald Trumptól, mint a fajgyűlölet.

Az erőszakba torkolló tüntetésekről szólt Rudy Giuliani is, New York egykori híres polgármestere, jelenleg Donald Trump személyes ügyvédje. „Ezek a folytonos lázongások a demokraták irányította városokban egyértelmű képet festenek arról, milyen lenne a jövő egy Biden-elnökség alatt” – állította. Majd hozzáfűzte: Trumpra kell voksolni, mert ő tudja megvédeni az amerikaiak biztonságát, és megőrizni az amerikai életformát.

A tűzijátékkal véget ért rendezvény idején a Fehér Ház előtt néhány százan tüntettek.

Forrás: MTI

Kép: EPA

Kapcsolódó cikkeink

MTI/AP/Susan Walsh

Az amerikai kongresszus hitelesítette csütörtökön Joe Biden demokrata párti jelölt elnökválasztási győzelmét, majd Donald Trump elnök az egyik szóvivője útján közleményt adott ki, amelyben gyakorlatilag először ismerte el elnökválasztási vereségét, és rendezett hatalomátadást...

MTI Fotó

Orbán Viktor kormányfő május 13-i washingtoni munkalátogatásának komoly jelentősége lesz, amelynek során Donald Trump amerikai elnök fogadja őt – jelentette ki csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter.

2021. január 23., szombat, Zelma,Rajmund